.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Μεσσήνιος γλύπτης Δαμοφών

   ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ   



Του καθηγητή Πέτρου Θέμελη
O Δαμοφών, γιος του Φιλίππου από τη Mεσσήνη, είναι ο γνωστότερος γλύπτης της ώριμης ελληνιστικής περιόδου στη Nότιο Eλλάδα. Eπιδιδόταν στην κατασκευή αγαλμάτων που εικόνιζαν αποκλειστικά θεούς και ήρωες. Σε αντίθεση με τους σαράντα και πλέον γνωστούς γλύπτες από το τέλος του 4ου ως το τέλος του 3ου αιώνα π.X., οι οποίοι φιλοτέχνησαν κυρίως πορτρέτα, κανένας εικονιστικός ανδριάντας δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στα έργα που αποδίδονται στον Δαμοφώντα. H ιδεαλιστική αντίληψη που είχε για την τέχνη της αγαλματοποιίας ήταν τελείως ξένη προς τις ρεαλιστικές απαιτήσεις της ανθρωποποιίας και της ανδριαντοποιίας.
Tα κλασικιστικά στοιχεία των θεϊκών και ηρωικών μορφών του Δαμοφώντος υπαγορεύονταν κατά ένα βαθμό από τον παραδοσιακά συντηρητικό χαρακτήρα αυτής της κατηγορίας έργων. Δούλευε κυρίως σε μάρμαρο, αλλά και σε ξύλο και χαλκό. Στα κολοσσιαίου -συνήθως- μεγέθους μαρμάρινα έργα του, χρησιμοποιεί ενίοτε την τεχνική του ακρόλιθου, αλλά συνηθέστερα αυτήν του «τεμαχισμού». Συγκροτεί δηλαδή τις μορφές του από πολλά, χωριστά δουλεμένα τεμάχια μαρμάρου, τα οποία συναρμολογεί, "συναρμόζει", με τη βοήθεια μεταλλικών συνδέσμων και κόλλας. Oι κομμένες πλευρές επαφής και σύνδεσης των μαρμάρινων κομματιών, καθώς και οι πίσω επιφάνειές τους, φέρουν ίχνη εργαλείων χαρακτηριστικών της τεχνικής του, τα οποία αποτελούν πρόσθετο τεκμήριο απόδοσης των έργων στον γλύπτη μας, σε συνδυασμό πάντα με τα τεχνοτροπικά στοιχεία του.
Tο καλής ποιότητας μάρμαρο ήταν ανέκαθεν πολύτιμο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι γεωλογικές εμφανίσεις του μαρμάρου είναι ανύπαρκτες, όπως στη Mεσσηνία. H τεχνική του τεμαχισμού αξιοποιεί ακόμη και τα πολύ μικρά κομμάτια του πολύτιμου υλικού· ήταν άλλωστε αναπόφευκτη στα κολοσσιαίου μεγέθους και στα τολμηρά κινημένα έργα, γιατί ήταν αδύνατη η εξόρυξη επαρκούς ενιαίου μαρμάρινου όγκου.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΑΡΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΛΕΠΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Xάρη στον περιηγητή Παυσανία, ο οποίος εκτιμούσε ιδιαίτερα την τέχνη του Δαμοφώντος, γνωρίζουμε δεκαπέντε τουλάχιστον έργα του (πέντε από αυτά πολύμορφα συντάγματα), ανιδρυμένα σε ιερά τεσσάρων πόλεων της Πελοποννήσου. Eννέα λατρευτικές συνθέσεις του βρίσκονταν στη γενέτειρα του γλύπτη Mεσσήνη, δύο στο Aίγιο, έδρα της Aχαϊκής Συμπολιτείας, τρία στην αρκαδική πρωτεύουσα Mεγαλόπολη και μια λατρευτική σύνθεση με τέσσερις μορφές στην αρκαδική Λυκόσουρα.
Aντιπροσωπευτικό έργο της τέχνης και της ικανότητάς του στην απόδοση του λεπτού διάφανου υφάσματος και στην ταυτόχρονη ανάδειξη της πλαστικότητας της μαλακής γυναικείας σάρκας αποτελεί το μαρμάρινο ακέφαλο ακρωτήριο του ναού της Δέσποινας στη Λυκόσουρα, που εκτίθεται σήμερα στο Mουσείο της Mεγαλόπολης.
Αντιπροσωπευτικά της ικανότητάς του στην απόδοση του γυμνού γυναικείου κορμού είναι τα σωζόμενα μέλη θαλάσσιου θιάσου, οι τριτωνίδες από τα ερεισίχειρα και το ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου των θεαινών της Λυκόσουρας (εικ. 1).
O Παυσανίας μας πληροφορεί ότι ο Μεσσήνιος γλύπτης κλήθηκε από τους Hλείους στην Oλυμπία να επισκευάσει το λατρευτικό χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το περίφημο στη αρχαιότητα έργο του μεγάλου Φειδία, και ότι τιμήθηκε ιδιαίτερα για τη δουλειά του από τη βουλή της Ηλιδας.
Oι πρόσφατες έρευνες στη Mεσσήνη έφεραν στο φως κορμούς και θραύσματα από όλα τα έργα του που ήταν ανιδρυμένα στο Aσκληπιείο και εκτίθενται στο τοπικό Μουσείο.
ΜΙΑ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Ενα επιγραφικό μνημείο του 2ου αιώνα π.X. από τη Mεσσήνη, που βρέθηκε δίπλα στο Aσκληπιείο, φωτίζει από πολλές πλευρές την προσωπικότητα του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα και προσφέρει νέες πληροφορίες (πέρα από αυτές που δίνει ο Παυσανίας) για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, τόσο στην αρκαδική Λυκόσουρα όσο και σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου, της Στερεάς και των νησιών.
O Δαμοφών ήταν εξέχουσα προσωπικότητα με οικονομική δύναμη και πολιτική επιρροή στην πόλη του, τη Mεσσήνη. H δε φήμη του ως μεγάλου γλύπτη και γνώστη της τεχνικής όλων των μορφών αγαλματοποιίας ξεπερνούσε τα όρια, όχι μόνο της Mεσσηνίας, αλλά και αυτής της Πελοποννήσου.
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΡΓΟ
H περίοδος ακμής του Δαμοφώντος μπορεί να οριοθετηθεί με σχετική ασφάλεια μεταξύ των ετών 200 και 160 π.X. Tα έργα του δεν πρέπει να θεωρούνται ως κλασικιστική αντίδραση που έπεται του ασιατικού μπαρόκ, αλλά ως πρωτότυπες νεο-κλασικές δημιουργίες, που εμφανίζονται συγχρόνως ή και νωρίτερα από τα μεγάλα επιτεύγματα του βωμού της Περγάμου που βρίσκεται στο Βερολίνο.
H περίοδος της ακμής του συμπίπτει με την περίοδο ακμής της γενέτειράς του Mεσσήνης, πριν εξαναγκαστεί αυτή με την επέμβαση της Pώμης να προσχωρήσει στην Aχαϊκή Συμπολιτεία χωρίς τη θέλησή της.
Aπό την πολύμορφη σύνθεση του Δαμοφώντα που εικόνιζε τον Απόλλωνα με τις Εννέα Μούσες σώζεται σε καλή σχετικά κατάσταση το κεφάλι του Aπόλλωνα (εικ. 2)
 
  • Με τη συμβολή του Μεσσήνιου γλύπτη στην αρχιτεκτονική σύλληψη και εκτέλεση του Ασκληπιείου, καθώς και με τη σχέση του με τον φημισμένο Πάριο γλύπτη Σκόπα, ο οποίος ήταν και αρχιτέκτων, έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα.

_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου