.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΛΗΜΕΡΑ με μια παλιά καρτ-ποστάλ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.


ΚΑΛΗΜΕΡΑ με μια παλιά καρτ-ποστάλ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού, υπήρξε το πρώτο επαρχιακό Μουσείο της Ελλάδας (1874-1876). Το κτίριο περιλάμβανε ένα επίμηκες κτίριο νεοκλασικού ρυθμού με κεραμοσκεπή στέγη, προστώο στην κύρια είσοδό του, υπέροχο κήπο με μαρμάρινο σιντριβάνι, λίθινο περίβολο και τρεις σιδερένιες καγκελόπορτες στις αντίστοιχες εισόδους. 
Σήμερα, στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα της μυκηναϊκής, της γεωμετρικής, της αρχαϊκής και της ρωμαϊκής περιόδου από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και ευρύτερα από το νομό Λακωνίας .
Δυστυχώς το κτίριο, πλέον, είναι πολύ μικρό για να στεγάσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Σπάρτης που έχει έρθει το φως αλλά βρίσκεται θαμμένος σε υπόγεια και αποθήκες ενώ ο κήπος του Μουσείου παραμένει διαχρονικά παραμελημένος. Τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για νέο σύγχρονο Μουσείο, για αναβάθμιση και αξιοποίηση του υπάρχοντος Μουσείου και για αναβάθμιση του κήπου του Μουσείου παραμένουν επίκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου