.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, δημιουργία του Ernst Ziller. Κατά τη δεκαετία 1895-1905 το κτίριο στέγαζε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο «Ευαγγελίστρια». Άρχισε να αναδιαμορφώνεται ως Μουσείο από το 1980 και έξι χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Το Μουσείο αποτελεί σημαντικό κέντρο των αρχαιολογικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και επίσης φιλοξενεί σε τακτά διαστήματα σημαντικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Το Μουσείο περιλαμβάνει έναν αξιοσημείωτο αριθμό συλλογών, με ευρήματα που εκτείνονται από τη νεολιθική, τη γεωμετρική και τη μηκυναϊκή περίοδο, έως τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και κλασικούς χρόνους, καθώς επίσης και μερικά από την παλαιοχριστιανική και πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αγγεία, γλυπτά, επιγραφές, σκεύη, καθώς και θραύσματα αρχαίου νεκροταφείου. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και κάποια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ενδεικτικά ας αναφερθεί χάλκινο κράνος της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.) από τη Μεγαλόπολη, ανάγλυφη πλάκα που αναπαριστά τις Εννέα Μούσες και τον Απόλλωνα, έργο του 2ου αιώνα π.Χ., καθώς και λατρευτικά ειδώλεια που παρουσιάζουν διάφορες παραλλαγές στην τυποποιημένη τους μορφή.


Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1980-1986 και εγκαινιάστηκε από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Στεγάζεται σε ένα όμορφο, διώροφο νεοκλασικό κτίριο, δημιουργία του Ernst Ziller, και αποτελείται από το κυρίως κτίριο και από μία μεταγενέστερη προσθήκη, με την οποία το Μουσείο απέκτησε επιπλέον χώρους. Το Μουσείο αυτό αποτελεί το κέντρο διοίκησης των αρχαιολογικών υπηρεσιών όλου του Νομού Αρκαδίας.
Στο Μουσείο έχουν βρει τη θέση τους αρκετές χιλιάδες αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Αρκαδία. Ανάμεσα στις συλλογές που βρίσκει κανείς εκεί, υπάρχουν και οι ακόλουθες: γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής από την Ασέα και τη Μαντίνεια, διάφορες επιγραφές από τους ρωμαϊκούς και κλασικούς χρόνους, γλυπτά από τους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους από την Εύα ‒αρχαία κώμη της Κυνουρίας‒, την Τεγέα και τη Μαντίνεια, αγγεία των ελληνιστικών χρόνων από τη Μεγαλόπολη και την Κυνουρία, διάφορα ευρήματα προερχόμενα από ιερούς χώρους της αρχαίας Αρκαδίας, ευρήματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων από τη Μεγαλόπολη και τον Ορχομενό, αλλά και άλλα, αρχαιότερα, από τους νεολιθικούς, τους γεωμετρικούς και τους αρχαϊκούς χρόνους από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, που μαρτυρούν το έντονο ιστορικό παρελθόν της περιοχής.
Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο Μουσείο, τον υποδέχονται 50 επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. Στη συνέχεια, στη διάρκεια της περιήγησής του έχει την ευκαιρία να δει πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, που εντάσσονται στις παραπάνω συλλογές. Ενδεικτικά ας αναφερθούν τα ακόλουθα: ένα χάλκινο κράνος των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που βρέθηκε στη Μεγαλόπολη, το οποίο έχει συνδεθεί με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, το οποίο πιθανότατα απεικονίζει τη θεά Αθηνά καθήμενη και αποδίδεται στον Αθηναίο γλύπτη Ένδοιο. Ένας ψευδόστομος αμφορέας της ύστερης μυκηναϊκής εποχής από το Παλαιόκαστρο Γορτυνίας. Μία ανάγλυφη πλάκα που αναπαριστά τον Απόλλωνα με τις Εννέα Μούσες, έργο του 2ου αιώνα π.Χ. από την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα Κυνουρίας. Επίσης διάφοροι αμφορείς, ειδώλια, ακρωτήρια και αναθηματικά ανάγλυφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ Δ/ΝΣΗ: www.selides-arkasias.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου