.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη στον Αρχαίο Ραμνούντα, στο Γραμματικό

Kostas Boutsikos
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ


Από την χθεσινή επίσκεψη στον Αρχαίο Ραμνούντα, στο Γραμματικό, του Δήμου Μαραθώνα. Ο Ραμνούς η Ραμνούντας, ήταν αρχαίος οικισμός-πόλη, του δήμου Αιαντίδος (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της Αρχαίας Αθήνας) .Στον Ραμνούντα υπήρχε λατρευτικός χώρος της θεάς Νεμέσεως, ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς στην αρχαία Ελλάδα. Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη Νέμεσι, αυτή την αρχαιότατη θεότητα, που προσδιορίζεται άλλοτε ως Ιχναίη, άλλοτε ως Αδράστεια ή Ραμνουσία. Ονομαζόταν Ραμνουσία, εξαιτίας του αγάλματος και του ναού της στον Ραμνούντα.
 Η ονομασία της περιοχής προήλθε από κάποιον θάμνο που φύεται εκεί, μέχρι και σήμερα, τον Ράμνο!!! Ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει τη δομή λειτουργίας ενός αττικού δήμου. 
Ευχαριστουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, κ. Pelly Fotiadi, τις αρχαιολόγους, που μας ξενάγησαν με πολύ μεράκι και τον βιολόγο κ.Ευάγγελο Μπαλιούση, που μας “ξενάγησε” στην τοπική χλωρίδα με πλήρεις λεπτομέρειες!!! 
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον χώρο και καλό είναι να προσπαθούμε, για την αύξηση της επισκεψιμότητας του, με ότι αυτό συνεπάγεται……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου