.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Σπουδαία ανακάλυψη στην Ακρόπολη. Βρέθηκε μαρμάρινο κυνηγετικό σκυλί από το 520 π.Χ. κοντά στον Παρθενώνα..

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ


Αρχαιολόγοι βρήκαν νοτίως του Παρθενώνα σχεδόν ακέραιο το μαρμάρινο γλυπτό που απεικόνιζε ένα σκυλί σε φυσικό μέγεθος. Χρονολογείται από το 520 π.Χ., κατασκευάστηκε από μάρμαρο Πάρου και πλαισίωνε πιθανώς την είσοδο του ιερού της Αρτέμιδος Βραυρωνίας στην Ακρόπολη. 


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Μουσείο Ακρόπολης: «Το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση έτοιμο για το άλμα της επίθεσης, καθώς όπως φαίνεται έχει εντοπίσει τα ίχνη του θηράματός του. Η παρουσία του στο ιερό της Αθηνάς ξενίζει, αφού δεν επιτρεπόταν εκεί η παρουσία σκυλιών. Αντίθετα είναι αναμενόμενο για τη θεά του κυνηγιού την ‘Αρτεμη που είχε ένα μικρό δικό της ιερό κοντά στον Παρθενώνα.
 Οι αρχαίοι, ήδη από τα χρόνια του Ομήρου, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά, από τα οποία διακρίνονταν για τη δύναμη, την οξυδέρκεια και την ταχύτητά τους, τα λακωνικά και τα κρητικά». 

Το κυνηγετικό σκυλί της Ακρόπολης / Μουσείο Ακρόπολης, γύρω στο 520 π.Χ. (Ακρ. 143) 


Το Μουσείο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη στενή σχέση ανθρώπων και ζώων στην αρχαιότητα, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι παρέα με τα ζώα του Μουσείου» που θα πραγματοποιήσει από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν στις αίθουσες των κλιτύων της Ακρόπολης και της αρχαϊκής συλλογής για να ανακαλύψουν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα σχέση. Το οικογενειακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αποτύπωση των δικών τους δημιουργιών σε καμβά και πηλό.

Το πρόγραμμα:
Για παιδιά 4-6 ετών. Ημέρες και ώρες: κάθε Τρίτη στις 11 πμ. (ημερομηνίες: 26/6, 3/7, 10/7, 17/7)
κάθε Πέμπτη στις 11πμ. (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7) Για παιδιά 7-12 ετών.

Ημέρες και ώρες: κάθε Τετάρτη στις 11 πμ. (ημερομηνίες: 27/6, 4/7, 11/7, 18/7) κάθε Πέμπτη στη 1 μμ. (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7)
Διάρκεια: 60 λεπτά. Κρατήσεις: 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε προγράμματος στο Γραφείο Πληροφοριών.
Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών (έως 20 παιδιά με 1 συνοδό για κάθε παιδί), τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου (5 ευρώ) για τους γονείς / συνοδούς....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου