Η Evi κοινοποίησε 5 πρόσφατες δημοσιεύσεις σε αυτή την ομάδα. Μάθετε περισσότερα για αυτό το μέλος.
.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός
«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σάββατο 28 Απριλίου 2018
Δευτέρα 23 Απριλίου 2018
Ο λόφος Ιππίου Κολωνού ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας
Ο λόφος Ιππίου Κολωνού ένα παραμελημένο μέρος με μεγάλη Ιστορία
Μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας απέχει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας με ελάχιστη ωστόσο επισκεψιμότητα και ακόμα πιο ελάχιστη τουριστική προβολή. Ο λόγος για τον λόφο Ιππίου (Ιππείου) Κολωνού ή λόφο του Κολωνού.
Στον λόφο του Ίππιου Κολωνού περιπλανήθηκε ο Οιδίπους τυφλός συνοδευόμενος από την κόρη του τηνΑντιγόνη για να βρει τη λύτρωση, κατεβαίνοντας στον Άδη. Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί βρίσκονταν σπήλαιο όπου κατέβαινε στον Άδη. Εκεί, επίσης, βρισκόταν ο ναός του Ιππίου Ποσειδώνα, που καταστράφηκε από τον Αντίγονο Γονατά το 265 π.Χ.
Υπήρχε επίσης βωμός της Ιππίας Αθηνάς, τέμενος των Ερινύων, ο τάφος του Οιδίποδα, καθώς και τουΘησέα, Πειρίθου και Αδράστου. Κοντά στο λόφο του Κολωνού ήταν το Άλσος της Ακαδήμειας και η Σχολή του Πλάτωνα, όπου δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος. Μεταξύ Ακαδήμειας και Κολωνού, ο Πλάτων είχε την κατοικία του και εκεί ήταν και ο τάφος του.
Σήμερα
Ο λόφος του Ιππίου ή Ιππείου Κολωνού είναι και σήμερα κατάφυτος και αποτελεί σημείο συνάντησης για την περιοχή. Μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής που συναντήσαμε στο καφέ «του Καπράλου» που βρίσκεται μέσα στο δασάκι του λόφου εδώ και περίπου έναν αιώνα.
«Πρόκειται για ιστορικό τόπο άλλα παραμελημένο και ξεχασμένο μας λένε, θα μπορούσε ο Κολωνός να είναι από τα πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας».
«Ο δήμος δίνει έμφαση σε τουριστικά σημεία της πόλης και όχι σε εμάς παρ όλη την ιστορικότητα της περιοχής. Δεν έχει αξιοποιηθεί ενώ όμοροι δήμοι έχουν πολύ καλύτερη εξέλιξη. Ακόμα και τα λεωφορεία μας είναι παλαιωμένα»
.
«Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που επισκέφτηκε τον λόφο του Κολωνού το 1841 έγραψε ότι «σ΄ ολόκληρη τη φύση υπήρχε ένα μεγαλείο, που ούτε η Ελβετία μπορεί να σου προσφέρει» σήμερα είναι υποβαθμισμένη η περιοχή και αποκομμένη από τον ενιαίο αστικό ιστό της πόλης».
Νεότερα μνημεία
Στην κορυφή του λόφου του Κολωνού, πίσω από σιδερένιο κιγκλίδωμα, βρίσκονται δυο μνημεία φιλελλήνων αρχαιολόγων. Το ένα είναι πάνω στον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Καρόλου Μύλλερ (1797 – 1840),που εργάστηκε και πέθανε στην Αθήνα. Είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν (1803 – 1883). Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη, που καταλήγει σε ανθεμωτή διακόσμηση.
Δίπλα στο μνημείο του Μύλλερ, υπάρχει και το μνημείο του Γάλλου αρχαιολόγου Σαρλ Λενορμάν (1802 – 1859), που επίσης πέθανε στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία, στο εσωτερικό της οποίας έχει ταφεί η καρδιά του. Αυτή που υπάρχει σήμερα είναι έργο του Έλληνα γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου (1889 – 1974), που στήθηκε το 1936, επειδή η πρωτότυπη είχε βανδαλιστεί. Στην κύρια όψη της υδρίας υπάρχει ανάγλυφη σε κυκλικό μετάλλιο η μορφή του Λενορμάν.
Στον λόφο βρίσκεται και το ανοιχτό θέατρο Κολωνού και αποτελεί ένα δυναμικό πόλο πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, φιλοξενώντας μουσικές και θεατρικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών.
Στο θέατρο Κολωνού ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίωνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Κολωνού.
Καλλιόπη Ασλανίδου
___________
Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
Η 18η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18 Απριλίου 2018
18 Απριλίου 2018
Ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο θα είναι όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μνημεία σήμερα 18 Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Μνημείων και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.
Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).
Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου.
Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.
______________
Τρίτη 3 Απριλίου 2018
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας το ωράριο λειτουργίας του για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις μέρες του Πάσχα
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Για όλους όσους βρεθούν στην περιοχή μας αυτές τις μέρες ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να βρουν λίγο χρόνο για μία επίσκεψη στο Μουσείο μας.
Το ωράριο λειτουργίας του για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις μέρες του Πάσχα είναι το εξής:
Μεγάλη Παρασκευή: 12:00-17:00 Μεγάλο Σάββατο: 08:00-15:00
Κυριακή του Πάσχα: Κλειστό
Δευτέρα του Πάσχα: 08:00-15:00
Για όλες τις άλλες ημέρες ισχύει το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας.
Θερμές ευχές για καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!
Archaeological Museum of Tegea - Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Η φιλοσοφική φυσιογνωμία της Διοτίμας βρίσκεται στο λόγο του Σωκράτη στο "Συμπόσιο" (ή "περί Έρωτος") του Πλάτωνα, όπου εμφανίζεται σαν πολύ σημαντικό πρόσωπο
Єὔδρομος.
~ΔΙΟΤΙΜΑ~
Η Διοτίμα φέρεται ότι έζησε στο β' μισό του 5ου αι. π.Χ. και συγκαταλέγεται μαζί με τους Πυθαγόρα, Σωκράτη, Ιπποκράτη και Πλάτωνα, στους μεγάλους κλασσικούς δασκάλους του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Φέρεται σαν ιέρεια στην Αρχαία Μαντινεία, φιλόσοφος, Πυθαγόρεια και μάλιστα γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας. Η κύρια αναφορά και η φιλοσοφική φυσιογνωμία της Διοτίμας βρίσκεται στο λόγο του Σωκράτη στο "Συμπόσιο" (ή "περί Έρωτος") του Πλάτωνα, όπου εμφανίζεται σαν πολύ σημαντικό πρόσωπο. Στο ίδιο έργο ο Σωκράτης αναφέρεται σ'αυτήν ως δασκάλα του λέγοντας ότι ήταν ιέρεια στην Μαντίνεια και ότι τελούσε τον καθαρμό των Αθηναίων μετά το λοιμό του 429 π. Χ. Ο Σωκράτης δηλώνει ότι οφείλει σ' αυτήν ακριβώς τις απόψεις του για τον έρωτα, ως πόθο και κίνητρο για το ωραίο και αληθινό. Σε ένα μεγάλο μέρος ο λόγος του είναι η αφήγηση του διαλόγου περί Έρωτος που είχε με αυτήν. Ουσιαστικά πρόκειται για το λόγο και τη διδασκαλία της Διοτίμας. Το διάλογο αυτό ο Σωκράτης μεταφέρει στους φίλους του, διδάσκοντας ό,τι ο ίδιος είχε προηγουμένως μάθει για τον Έρωτα από αυτήν, η οποία "σε αυτό το θέμα ήταν πολύ σοφή".
Έτσι, στην αρχή του λόγου του ο Σωκράτης, απευθυνόμενος στον φίλο του Αγάθωνα, λέγει:
…."Και εσένα (Αγάθωνα) βέβαια, θα σε αφήσω τώρα. Όμως, τον λόγο για τον Έρωτα, που άκουσα κάποτε από τη Διοτίμα, μια γυναίκα από τη Μαντίνεια -- που ήταν σοφή και σ' αυτά και σε πολλά άλλα, και στους Αθηναίους όταν έκαναν θυσίες πρίν πέσει η πανούκλα, κατόρθωσε να αναβάλει την αρρώστια γιά δέκα χρόνια, αυτή πού δίδαξε και σ' εμένα τα ερωτικά -- αυτόν λοιπόν τον λόγο, θα προσπαθήσω όσο μπορώ με δικά μου λόγια νά σας αναπτύξω, σύμφωνα με όσα συνωμολογήσαμε εγώ και ο Αγάθωνας. Πρέπει λοιπόν Αγάθωνα, όπως έκανες και συ στη διηγησή σου, πρώτα να αναπτύξω με κάθε λεπτομέρεια τι είναι Έρωτας και ποιος είναι, και στη συνέχεια να πω για τα έργα του. Μου φαίνεται λοιπόν, ότι είναι πιό εύκολο να τα αναπτύξω έτσι, όπως έκανε κάποτε και σ΄ εμένα η ξένη όταν με εξέταζε. Διότι κι εγώ σχεδόν κάτι τέτοια της έλεγα, σαν αυτό που λέει τώρα σ' εμένα ο Αγάθωνας, ότι ο Έρωτας είναι μέγας θεός, και ότι είναι για τα καλά. Μου έκανε έλεγχο λοιπόν σ' αυτά τα λόγια, όπως κι εγώ κάνω στον Αγάθωνα, ότι ούτε καλός είναι σύμφωνα με τόν λόγο μου ούτε αγαθός…"
Στη συνέχεια ο Σωκράτης μεταφέρει στους μαθητές του το διάλογό του με τη Διοτίμα η οποία μιλά για την ουσία και σημασία του έρωτα, όπως και για τη θέση της γυναίκας, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει ότι ο έρως είναι "ο τόκος εν τω καλώ".
Ο Πρόκλος θεωρούσε τη Διοτίμα Πυθαγόρεια. Αλλά και ο Ξενοφών την μνημονεύει, αναφέροντας ότι ήταν καλή γνώστρια των μαθηματικών και μάλιστα και των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων. Από τις υπάρχουσες πηγές είναι πολύ πιθανόν ανάμεσα στα πλούσια ιερά της αρχαίας Μαντινείας να υπήρχε μαντείο φημισμένο για την εποχή εκείνη, όπου ιέρεια ήταν η Διοτίμα. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί απόλυτα αν πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο ή για ηρωίδα της πλατωνικής φαντασίας.
___________
Δευτέρα 2 Απριλίου 2018
Περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Συνεχιζω την περιηγηση στο ισογειο, και αρχιζω να βουταω στα βαθεια. Παρουσιαζω δυο πολυ σπουδαια επιτυμβια αναγλυφα, και δυο ελλασονα. Επιτυμβιο αναγλυφο, ηταν παρασταση που κοσμουσε ενα ταφο, εικονιζε τον νεκρο και παριστανε πολλες φορες τον τροπο του θανατου του.
Ειναι αξιοσημειωτο οτι ενω στην κλασσικη και μεγαλο μερος της Ελληνιστικης περιοδου, δηλαδη απο τα μεσα του 6ου αιωνα εως τα μεσα του 4ου αιωνα π.χ, δεν εικονιζοταν ατομα στη γλυπτικη αλλα θεοι ηρωες και επινικια μνημεια.
Τουτο ηταν μερος της γενικοτερης φιλοσοφιας που ειχαν για τον πολιτη σαν μερος του συνολου.
Το ατομικο στοιχειο υποχωρουσε στο γενικο καλο, γι' αυτο δεν υπηρχαν εικονιστικα πορταιτα.
Οσα πορταιτα ξερετε απο πολιτικους, φλοσοφους και καλλιτεχνες ειναι της υστερης Ελληνιστικης και Ρωμαικης περιοδου. δηλαδη μετα το 350 π.χ.
Με το θανατο ομως στα επιτυμβια εικονιζοταν το ατομο, το συγκεκριμενο ατομο που εφευγε απο αυτο τον κοσμο, η δε παρασταση των προσωπων εικονιζοταν σε μια περιεργη γαληνη ενος αλλου κοσμου, και με μια αποστασιοποιηση απο τα εικονιζομενα προσωπα.
Τιμουσαν το ατομο που δεν υπηρχε πια, για να μεινει στη μνημη των θνητων, αυτος υπαρχει πια σε ενα αλλο κοσμο, προσπαθουσαν να νικησουν με αυτο τον τροπο τη ληθη, αν δε επροκειτο για πολεμιστες σαν παραδειγμα για τους ζωντανους.
Η σκηνη ηταν τυποποημενη ο νεκρος ειναι κυριως καθιστος και τον αποχαιρετουν οι οικειοι του, και τα αγπημενα του πραματα στη ζωη, κυριως σκυλοι.
Στο πρωτο αναγλυφο δειχνω, αυτο ακριβως, ο καθιστος ειναι ο νεκρος και τον αποχαιρεταει η γυναικα του και πιο πισω η κορη?
Τα προσωπα εικονιζονται με μια περιεργη γαληνη, χωρις καμια ενταση στην εκφραση των προσωπων. Τυπικο επιτυμβιο εξαιρετικης ποιοτητας.
Διπλα ομως υπαρχει ενα επιτυμβιο που κατα τη γνωμη μου σηματοδοτει μια καινουρια εποχη, οπου το ατομικο στοιχειο το ανθρωπινο, αποκταει πρωτευουσα σημασια.
Στο συγκεκριμενο επιτυμβιο, μεσα 4ου π.χ αιωνα, παριστανεται ο αποχαιρετισμος απο τον συζυγο, μιας λεχωνας που πεθανε κατα τη γεννα.
Πισω αριστερα παριστανεται η δουλη που κρατα το νεογενητο φασκιωμενο.
Το στοιχειο ομως που κανει αυτο το αναγλυφο μοναδικο, εγω τουλαχιστον δεν εχω δει αλλο τετιο. ειναι η κεντρικη φιγουρα της μαννας. Η εκφραση της ειναι συγκλονιστικη, αποτυπωνει ολο το μυστηριο του θανατου.
Απο δω ξεκιναει η προσωπικη εκφραση στην τεχνη, και μονο γιαυτο το εργο αξιζει να επισκεφτειτε το μουσειο.
Το επομενο σπουδαιο εργο ειναι το επιτυβμιο, του Παγχαρους γιου του Λεωχαρους, συμφωνα με την εγγραφη, που σκοτωθηκε στη μαχη της Χαιρωνιας το 338 π.χ .
Το ιδιαιτερο με αυτο τοεργο ειναι η απροοπτη συνθεση και κλιμακα του.
Προκειται για μια μεγαλη ψιλολιγνη στηλη πανω απο 3 μετρα. Στο κατω μερος εικονιζεται μια τεφροδοχος, στο πανω μερος εκονιζεται ο Παγχαρις ιππεας, στη μαχη, που καταλαμβανει μικρο μερος, και πιο πανω υπαρχει ενα μεγαλο μερος κενο. Αυτο ειναι που δινει, με καταπληκτικο τροπο την αισθηση του χωρου, και κανει πιο δραματικη τη σκηνη στη σχεση της με το κενο που την εμπεριεχει.
Εξαιρετικη συνθεση, ενα μαθημα Γλυπτικης δυνατο και τολμηρο εργο.
Κλεινω τη σημερινη παρουσιαση με ενα χαριτωμενο αναγλυφο νεας με μια χηνα στα χερια της..... Συνεχιζεται...
Κυριακή 1 Απριλίου 2018
Το άγαλμα της θεάς Θέμιδος, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!
Την Παρασκευή επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Εκεί βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του 1890 το άγαλμα αυτό της θεάς Θέμιδος το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η θεά της δικαιοσύνης, κόρη του Ουρανού και της Γαίας ανήκε στους Τιτάνες, και όπως δηλώνει η ετυμολογία του ονόματός της από το ρήμα τίθημι έθετε τους κανόνες για τη φυσική και ηθική τάξη και τιμωρούσε κάθε παράβαση.
Λατρευόταν στον ίδιο ναό με τη Νέμεση στο Ραμνούντα. Στο άγαλμα αυτό απεικονίζεται φορώντας χιτώνα ζωσμένο ψηλά, κάτω από το στήθος και πλούσια πτυχωμένο ιμάτιο το οποίο συγκρατεί με το αριστερό χέρι. Φοράει σανδάλια. Στο βάθρο υπάρχει επιγραφή από την οποία πληροφορούμεθα ότι αυτό το άγαλμα του Χαιρέστρατου ήταν αφιερωμένο στη θεά από τον Μεγακλή.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)