.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

        Σήμερα επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους, συγκρίσιμη στη σημασία με τα Πύθια που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. 
























Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνικός πολιτισμός - Αρχαιολογία - ιστορία - τέχνη

    ΠΕΡΙ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ   
Αρχαιολογία - Ιστορία - Τέχνη - Πολιτισμός
Επιμέλεια σελίδας: Σόφη Διαμαντή


Σύροντας τον κέρσορα πάνω από τους ακόλουθους συνδέσμους, με την αλλαγή του χρώματος, ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής, παρακολούθησης videos και ανοίγματος σχετικών συνδέσμων
Για αναγνώστες οθόνης περιήγηση με το πλήκτρο tab για πλοήγηση στις επικεφαλίδες και στους συνδέσμους

Κέρος: Το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο αποκαλύπτει κάποια από τα μυστικά του


Μνημείο Καρυάτιδων


Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων (video)


Δωρεάν στο Μουσείο της Ακρόπολης! Τι δεν πρέπει να χάσετε έως 31 Μαρτίου

Ο Αδριανός ήταν θαυμαστής αλλά και ευεργέτης της Αθήνας. Το έργο του σηματοδοτεί την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης το 117 σε ηλικία 41 ετών και με αφορμή την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο του στο θρόνο, το Μουσείο της Ακρόπολης δημιούργησε μια έκθεση που παρουσιάζεται στο ισόγειο του Μουσείου, με άξονα μια προτομή του που ανακαλύφθηκε το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού. Το πορτραίτο του Αδριανού (130-140 μ.Χ) το οποίο αποτελεί και κεντρικό έκθεμα της συλλογής, βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η προτομή αυτή έχει την ιδιαιτερότητα πως για πρώτη φορά, ένας αυτοκράτορας απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα ενδιαφέρον βίντεο παραγωγής του Μουσείου, βασισμένο σε ιδέα και σε κείμενα του καθηγητή Αρχαιολογίας και Προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η ταφή στο Φαληρικό Δέλτα και ο «Άνθρωπος» των Αντικυθήρων μεταξύ των 10 σημαντικότερων ανακαλύψεων για το 2016


Τελευταία μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας από τη Μαρία Ευθυμίου


Τελευταία μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας από τη Μαρία Ευθυμίου. Θα ακολουθήσει ανασκόπηση του ταξιδιού μας αυτού στο χώρο και το χρόνο, από τη Μαρία Ευθυμίου, το απόγευμα της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου.Υπενθυμίζεται πως, μετά το διάστημα των διακοπών λόγω εορτών, επανερχόμαστε και ολοκληρώνουμε τον κύκλο των 15 Μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας από τη Μαρία Ευθυμίου, κατά το γνώριμο πρόγραμμα: την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 και ΣΑΒΒΑΤΟ, 14 Ιανουαρίου,  τα  μαθήματα γίνονται και πάλι στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου), 6 - 9:30 μ.μ., ενώ  την  ΚΥΡΙΑΚΗ, 15 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού ( Όθωνος-Αμαλίας 129) , στις 10 πμ - 1:30 μμ. Η ανασκόπηση του ταξιδιού μας αυτού στο χώρο και το χρόνο, από τη Μαρία Ευθυμίου, θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Κυριακής, 15 Ιανουαρίου), στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης), με την εκδήλωση "Η Παγκόσμια Ιστορία μέσα από μουσικές και εικόνες" την οποία μπορούν ελεύθερα να παρακολουθήσουν και όσοι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του κύκλου.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «χαμένη» αρχαία πόλη στην Θεσσαλία


Το παλάτι της Κνωσού σε μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση


Πώς ακριβώς ακουγόταν η μουσική των αρχαίων Ελλήνων;


Δωρεάν οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο διαδίκτυο, σε ελληνικά και αγγλικά!


Οι αρχαίες πηγές στα χέρια σας με ένα «κλικ»


Ξενάγηση στον χώρο του ψηφιδωτού "Η αρπαγή της Ευρώπης" στη Σπάρτη


Από πότε είχαμε καλοριφέρ; Από το… 7000 π.Χ. στην Κρήτη και στην Κύπρο!

Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία. Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ. Η πρώτη είναι ανακάλυψη των Μινωιτών, το δεύτερο των Ρωμαίων….Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.

video - Τα μυστικά του Παρθενώνα σε ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ


Το τάμπλετ των ισχυρών της αρχαιότητας

Νέα στοιχεία για τη χρήση του μηχανισμού των Αντικυθήρων προέκυψαν από την πλήρη ανάγνωση των σωζόμενων επιγραφών στις επιφάνειές του, καθώς οι ειδικοί ανέγνωσαν το 99,9% των χαρακτήρων (γράμματα, σύμβολα, αριθμοί).

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Η εύρεση του Μηχανισμού ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα του φορτίου του πλοίου που ναυάγησε στα Αντικύθηρα προσδίδει στο ναυάγιο μοναδικότητα και απαράμιλλη σπουδαιότητα.Σώζονται 7 μεγάλα θραύσματα (Α-G) και 75 μικρότερα σπαράγματα (1-75).Η ακριβής θέση τους και η αρχική δομή του Μηχανισμού αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας.Περιελάμβανε τουλάχιστον 30 οδοντωτούς τροχούς καθώς επίσης κλίμακες, άξονες και δείκτες.Οι ελληνικές, αστρονομικού περιεχομένου επιγραφές στην επιφάνεια του Μηχανισμού αναφέρονται σε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, ενώ οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες, που τον προστάτευαν, αφορούν στις οδηγίες χρήσεις του οργάνου.

Τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας

από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνα, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία και τον «κινηματογράφο» του Ήρωνα μέχρι το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, τον αστρολάβο του Πτολεμαίου και τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, οι έλληνες τεχνουργοί πάτησαν πάνω στους πρωτοπόρους μαθηματικούς, γεωγράφους, αστρονόμους και φιλοσόφους και σκάρωσαν εφευρέσεις που έμελλε να γίνουν τα δομικά χαρακτηριστικά της μοντέρνας τεχνολογίας.Ήταν όμως και οι ίδιοι οι επιστήμονες που έβρισκαν πρακτικές εφαρμογές στις θεωρίες τους, δημιουργώντας έναν εκρηκτικό τεχνολογικό κόσμο που παλλόταν από εφευρέσεις, αυτόματα και υπολογιστές, λες και ξεπήδησε από σελίδες επιστημονικής φαντασίας.

Πέντε (5) εξωπραγματικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που εξηγήθηκαν τον 20ο αιώνα

Πρόκειται για πενήντα απίστευτες εφευρέσεις της αρχαίας Ελλάδας που έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί και καλύπτουν μια περίοδο από το 2000 π.Χ.μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.Ανάμεσά τους είναι η «Βίδα» του Αρχιμήδη, το «Ρομπότ-Υπηρέτης» του Φίλωνα, το «Αυτόματο Θέατρο» του Ήρωνος, αρχαίες πολεμικές μηχανές και φυσικά ο «υπολογιστής των Αντικυθήρων».

Ο γρίφος του «Μινωικού υπολογιστή του Παλαικάστρου»

Την πεποίθησή του ότι οι Μίνωες είχαν μεγάλη αστρονομική γνώση εκφράζει για μία ακόμα φορά ο διδάκτορας, ερευνητής αιγαιακών γραφών Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος την Παρασκευή θα μιλήσει για τον Μινωικό Υπολογιστή του Παλαικάστρου, στο Παλαίκαστρο της Σητείας, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τη λειτουργία του, καθώς και τις άλλες παραστάσεις που βρέθηκαν σε δύο μήτρες το 1897.

Η Ακρόπολη της Σπάρτης στολίδι της πόλης!

Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες από την Ακρόπολη της Σπάρτης στο φωτορεπορτάζ τουnotospress.Η ΕΦ.Α.ΛΑΚ.παρέδωσε στην πόλη της Σπάρτης τους αρχαιολογικούς της χώρους όπως αξίζουν να είναι: προστατευμένους, ενοποιημένους, αναγνώσιμους, λειτουργικούς και, φυσικά, επισκέψιμους.Η Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης εκτείνεται βόρεια της σύγχρονης πόλης και προστατεύεται από τη θεσμοθετημένη Ζώνη Α Απόλυτου Προστασίας.Περιλαμβάνει το λόφο της Ακρόπολης και το ύψωμα του Παλαιοκάστρου που εκτείνεται στα ανατολικά της.Στο έργο έχουν ενταχθεί σημαντικά μνημεία της Ακρόπολης και της Αγοράς, του θρησκευτικού και διοικητικού κέντρου της αρχαίας Σπάρτης και της βυζαντινής Λακεδαιμονίας, τα οποία έχουν έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και πρόσφατα.

Έτσι ήταν τα έπιπλα των αρχαίων Ελλήνων. Σκαμπό, καρέκλες, ανάκλιντρα και τραπέζια, με σχέδια από τον 5ο αιώνα π.Χ.που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σύγχρονο σπίτι (φωτογραφίες)


Ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει πως ήταν η αρχαία Αθήνα Μέσω τρισδιάστατων γραφικών


Η Μεσσηνιακή Μάνη υποδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με μια μεγάλη γιορτή και την εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου, η Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης υποδέχθηκε  το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2016 που απονεμήθηκε στο έργο αποκατάστασης του ναού του Αγίου Πέτρου.Οι τοπικές αρχές και πολίτες από όλη την Μάνη, την Καλαμάτα και φίλοι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από ολόκληρη την Ελλάδα, παρακολούθησαν την τοπική βράβευση και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας από τους αντιπροέδρους της Europa Nostra Ανδρούλα Βασιλείου και Κώστα Καρρά, ενώ χάρηκαν μια ιδιαίτερη ξενάγηση μέσα στον ναό από τον επιβλέποντα του έργου, αρχιτέκτονα Καθηγητή Σταύρο Μαμαλούκο.

Βρήκε τυχαία τον αρχαιότερο οικισμό της κεντρικής Αυστραλίας


Στο Βυζαντινό μουσείο οι σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί και έργα τέχνης από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης

Οι υπέροχες εικόνες από την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία.» Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», ανοίγει σήμερα τις πόρτες της.

Κατεβάστε δωρεάν πάνω από 71.000 ιστορικούς χάρτες


"5 χρόνια με τη Μύρτιδα"


Και για να μην ξεχνάμε: Ο εμπνευσμένος καθηγητής κ.Μανώλης Παπαγρηγοράκης!

«Ο εμπνευσμένος Μανώλης Παπαγρηγοράκης συζητά με τη Βίκυ Φλέσσα για τη "Μύρτιδα" (όπως την ονόμασαν) τη νεαρή αθηναία θύμα του λοιμού του 5ου αιώνα, της οποίας το πρόσωπο αναπαραστάθηκε με τη συνδρομή πλήθους επιστημόνων από όλο τον κόσμο, για να φέρει τον θεατή "πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν"»
Video - "στα άκρα" της Βίκυ Φλέσσα παρουσιάστηκε η επιστημονική εργασία του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη η οποία οδήγησε στην ανάπλαση της μορφής της 10χρονης αρχαίας Αθηναίας του 5ου αιώνα της Μύρτιδας!

Τα 10 παλαιότερα σπίτια της Αθήνας: Χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και συνοδεύονται από μύθους


«Το θαύμα των Ελλήνων»: Το Γαλλικό ντοκιμαντέρ που μας κάνει περήφανους


Video - Στα ΑΔΥΤΑ της Αγιας Σοφίας

Ήταν ως να βρέθηκα στον 5ο μ.Χ αιώνα» . Με τα λόγια αυτά ο ειδικός σε ιστορικά ντοκιμαντέρ , Goksel Gulensoy (Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ) , μου περιέγραψε την συγκλονιστική εμπειρία από την πρώτη κατάδυση του, το 1998, στα έγκατα του ιστορικού και θρυλικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Researchers reconstruct house in ancient Pompeii using 3D technology

Τον Πήλινο Στρατό του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας τον έφτιαξαν αρχαίοι Έλληνες!

Αποκαλύφθηκε» το πρόσωπό του προϊστορικού πολεμιστή της Πύλου

Η ψηφιακή απεικόνιση βασίστηκε σε μια σφραγίδα που βρέθηκε στον τάφο. Ένας όμορφος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν πιθανόν ο «γρύπας πολεμιστής», όπως αποκαλείται ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π.Χ., που αποκαλύφθηκε πέρσι στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος.

Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ – ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΦΩΤΟ)

Τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας

Αρχαιολογικός θησαυρός - έκπληξη στην Καρδίτσα: Το ασημένιο δαχτυλίδι με τον σκορπιό

Ένα ασημένιο δαχτυλίδι Αρχαϊκής εποχής (7ος-6ος π.Χ.αιώνας), εύρημα σπάνιο, αιγυπτιακού στυλ, με παράσταση σκορπιού, πλήθος πήλινων ειδωλίων με γυναικείες μορφές και ίππους, θραύσματα κεραμικής και αγγεία, αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός από πηνία (κουβαρίστρες) και αγνύθες (υφαντικά βάρη), μαζί και οικιστικά κατάλοιπα με υπολείμματα τεσσάρων, μεγάλων αψιδωτών κτισμάτων, βρέθηκαν στον μεγαλύτερο οικισμό που έχει ανασκαφεί έως τώρα στη Θεσσαλία.

Και όμως κινούνται! Τα κλασσικά αγγεία ζωντανεύουν χάρη στη δουλειά ακριβείας δυο καλλιτεχνών

Με αφορμή την δημιουργία ενός νέου animation για το Asmolean Museum της Οξφόρδης, που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Πάνος Παπαδολιάς (culture critic) παίρνει συνέντευξη από τον Steve Simmons, animator του Panoply Vase Animation Project για λογαριασμό της Ανασκαφής.

Άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Στα Κοτύωρα του Πόντου ανακαλύφθηκε άγαλμα ηλικίας 2.100 ετών - Βρέθηκε σχεδόν άθικτο, είναι από μάρμαρο και αναπαριστά τη θεά Κυβέλη

Αναπαράσταση της Μάχης των Θερμοπυλών στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου - Γεωργίτσι Λακωνίας 3/9/2016


Ο Ιπποκράτης πραγματοποιούσε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις


Αρχαία Κόρινθος: μια καταπληκτική 3D ψηφιακή παρουσίαση

Μια ιδιαίτερα αξιόλογη ανακατασκευή με ψηφιακά μέσα της αρχαίας πόλης της Κορίνθου όπως ήταν στο δεύτερο αιώνα μ.Χ. την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται σε ένα ολιγόλεπτο video από τους Danila Loginov, Andrey Zarov και Vyacheslav Derbenev, μέλη της δημιουργικής ομάδας History 3D.

2.496 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Αναπαράσταση της Μάχης των Θερμοπυλών και επίδειξη Ελληνορωμαϊκής Πάλης στο «Αμφιθέατρο Σπαντίδου».Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Δήμο της Σπάρτης, στο «Αμφιθέατρο Σπαντίδου» στο Γεωργίτσι, γιορτή προς τιμήν του Βασιλιά Λεωνίδα και των Τριακοσίων Σπαρτιατών, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ.

Η 18χρονη «Αυγή» των 9.000 ετών απέκτησε πρόσωπο

Ήταν 18 χρονών, και κατοικούσε στον ελλαδικό χώρο, σε ένα σπήλαιο της Θεσσαλίας πριν από 9.000 χρόνια.Ένας καλλιτέχνης έχει ήδη ετοιμάσει το πρόσωπό της και ένας καθηγητής ορθοδοντικής, ο κ.Μανώλης Παπαγρηγοράκης, αναμένεται να μας το παρουσιάσει μέσα στο φθινόπωρο.Την ονόμασαν «Αυγή», όνομα συμβολικό, καθώς η κοπέλα έζησε στην αυγή του νέου πολιτισμού.

Εκδήλωση με θέμα ''Η αρχαία ζωή στο Γύθειο''

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης η εκδήλωση με θέμα ''Η ζωή στο Αρχαίο Γύθειο''.

Μια εντυπωσιακή ξενάγηση στο Βυζαντινό Παλάτι του Μυστρά

Το notospress παρουσιάζει ένα εκπληκτικό βίντεο από το Βυζαντινό Παλάτι του Μυστρά.Η αναστήλωση του Παλατιού ολοκληρώθηκε και τώρα πια ο επισκέπτης του μπορεί να απολαύσει το μεγαλείο του ταξιδεύοντας σε μια άλλη εποχή.

Μάχη των Θερμοπυλών. Αύγουστος 480 π.Χ.

  • Χρονολογία: 7 Αυγούστου ή 8-10 Σεπτεμβρίου  480 π.Χ.
  • Τόπος: Θερμοπύλες, Ελλάδα 38°48?19?N 22°33?46?E Συντεταγμένες: 38°48?19?N 22°33?46?E
  • Έκβαση: Περσική νίκη.Κατάληψη της Βοιωτίας από τους Πέρσες
  • Εμπλεκόμενες πλευρές: Ελληνικές πόλεις-κράτη - Περσική Αυτοκρατορία
  • Ηγετικά πρόσωπα: Λεωνίδας, Δημόφιλος ο Θεσπιεύς, Ξέρξης, Μαρδόνιος, Υδάρνης.
  • Δυνάμεις:
  • Ελλήνων
  • 5.200+ (Ηρόδοτος)
  • 7.400+ (Διόδωρος)
  • 11.200 (Παυσανίας)
  • Περσών
  • 3.000.000 (Ηρόδοτος)
  • 800.000 περίπου (Κτησίας)
  • 70.000–300.000 (σύγχρονες εκτιμήσεις)
  • Απώλειες:
  • Ελλήνων
  • 1.000 – 4.000 (Ηρόδοτος)
  • Περσών
  • 20.000 περίπου (Ηρόδοτος)
Το notospress.gr αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής παρουσιάζει σήμερα το αφιέρωμα αυτό σε συνδυασμό με το αφιέρωμα που προηγήθηκε στον Λεωνίδα Βασιλιά της Σπάρτης, το οδοιπορικό στις Θερμοπύλες, ακολουθώντας το μονοπάτι του Εφιάλτη στο Καλλίδρομο Όρος και το video με πλάνα από την ταινία οι 300.
Η Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη το 480 π.Χ.(παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα.Οι Πέρσες είχαν ηττηθεί στον Μαραθώνα δέκα χρόνια νωρίτερα, γι' αυτό και ετοίμασαν μια δεύτερη εκστρατεία, αρχηγός της οποίας ήταν ο Ξέρξης.Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να κλείσουν τα στενά των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου.Οι Πέρσες, οι οποίοι κατά τις αρχαίες πηγές είχαν εκατομμύρια άνδρες στρατό και κατά τις σύγχρονες εκατό με τριακόσιες χιλιάδες άνδρες, έφθασαν στα στενά στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Μετά από τέσσερις μέρες αναμονής, οι Πέρσες επιτέθηκαν, αλλά οι Έλληνες αντιστάθηκαν για δύο μέρες.Την τρίτη μέρα, ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες πίσω από τους Έλληνες.Όταν το έμαθε αυτό, ο Λακεδαιμόνιος βασιλεύς Λεωνίδας (των Αγιαδών) αποδεσμεύει τις συμμαχικές δυνάμεις, για να οργανωθεί νέα άμυνα των Ελλήνων νοτιότερα, κρατώντας μαζί του στις Πύλες μονάχα επίλεκτες και εθελοντικές δυνάμεις, επιπλέον από τους θρυλικούς 300 Σπαρτιάτες, δηλαδή 900 με 1000 Περίοικοι Λακεδαιμόνιοι, ίσως μαζί και με Είλωτες (= απόγονοι κατακτημένων Αχαιών), 400 Θηβαίοι και 700 Θεσπιείς με επικεφαλής τον Δημόφιλο, γιο του Διαδρόμου.
Οι Πέρσες εξόντωσαν ολόκληρη τη δύναμη που έμεινε στο πεδίο της μάχης.Ο ελληνικός στόλος, αφού έμαθε τα νέα, αποφάσισε να απομακρυνθεί από το Αρτεμίσιο και να υποχωρήσει στη Σαλαμίνα, όπου αργότερα πέτυχε μια σημαντική νίκη.Οι Πέρσες υποχώρησαν ολοκληρωτικά μετά τις μάχες των Πλαταιών και της Μυκάλης.
Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία.Κυρίως όμως από ηθική άποψη είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα.Η μάχη έδειξε τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπαρτιατών, του καλύτερου εξοπλισμού και της έξυπνης χρήσης της διαμόρφωσης του εδάφους.
Κύρια πηγή για τους Περσικούς πολέμους αποτελεί ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, γνωστός ως «Πατέρας της Ιστορίας», ο οποίος γεννήθηκε το 484 π.Χ.στην Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό περσική κατοχή.Έγραψε το έργο «Ιστορίαι» γύρω στα 440-430 π.Χ., προσπαθώντας να ανακαλύψει τις πραγματικές αιτίες των Περσικών πολέμων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν το 450 π.Χ.Η μέθοδος του Ηρόδοτου αποτελούσε καινοτομία και σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς, ο Ηρόδοτος έχει εφεύρει την ιστορία που ξέρουμε.Κατά τον Παπαρρηγόπουλο: «Ο Ηρόδοτος είναι ο δημιουργός της αληθούς ιστορικής τέχνης.πρώτος ενόησεν ότι η ιστορία δεν είναι απλούς πραγμάτων κατάλογος, αλλά και η τεχνική των πραγμάτων τούτων συναρμολογία και η εξήγησις του χαρακτήρος αυτών».Κατά τον Τομ Χόλλαντ: «Για πρώτη φορά, ένας ιστορικός αποφάσισε να αποκαλύψει τα αίτια ενός πολέμου, ο οποίος έληξε πρόσφατα, χωρίς να καταγράφει μύθους, αλλά αιτίες, τις οποίες θα μπορούσαμε να ελέγξουμε προσωπικά»

Αν και ο Θουκυδίδης είχε αρχικά αμφισβητήσει την ακρίβεια του Ηροδότου, αργότερα δήλωσε ότι το έργο του «πατέρα της ιστορίας» δεν χρειαζόταν επαναγραφή ή διορθώσεις, καθώς χαρακτηριζόταν από ικανοποιητικό βαθμό ακρίβειας.Γι' αυτό, ο Θουκυδίδης αποφάσισε εντέλει να ξεκινήσει την ιστορία του από το σημείο που είχε ο Ηρόδοτος τη δική του αφήγηση (στην πολιορκία της Σηστού).Η αξιοπιστία του Ηροδότου έχει αμφισβητηθεί και από άλλους ιστορικούς.Ο Παυσανίας, στα Φωκικά, αναφέρεται στην περιγραφή του Ηροδότου για τη μάχη των Θερμοπυλών, όπου ο δεύτερος καταγράφει ότι οι Θηβαίοι παραδόθηκαν, όπως και 80 Μυκηναίοι.Ο Πλούταρχος, στο έργο Περί της Ηροδότου κακοήθειας (αν όντως το έγραψε αυτός), κατηγορεί τον Ηρόδοτο επειδή ο τελευταίος ζήτησε χρήματα από τους Θηβαίους, και επειδή δεν τα έλαβε, έγραψε ότι οι Θηβαίοι δείλιασαν και παραδόθηκαν.Οπωσδήποτε οι κατηγορίες που εκτοξεύει το σύγγραμμα αυτό κατά του Ηρόδοτου κάθε άλλο παρά σοβαρές είναι.Την περίοδο της Αναγέννησης, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνέχιζαν να διαβάζουν το έργο του Ηροδότου, ο ιστορικός είχε κακή φήμη.Παρ' όλ' αυτά, τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαίωσαν τα γραφόμενα του Ηροδότου και αποκατέστησαν τη φήμη και την αξιοπιστία του, ειδικά ως προς τα γεγονότα που εξέτασε αυτοπροσώπως.Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν το έργο του αξιόπιστο, αλλά έχουν αμφιβολίες για τους αριθμούς των νεκρών και τις ημερομηνίες των μαχών.
Ο ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης έγραψε τον 1ο αιώνα π.Χ.τη Βιβλιοθήκη Ιστορική και αναφέρεται στην εκστρατεία του Ξέρξη.Θεωρείται ότι ο Ηρόδοτος και ο Έφορος ο Κυμαίος αποτελούν τις πηγές του Διόδωρου.Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η δελφική Στήλη των Όφεων, που βρίσκεται στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζουν τα αναφερόμενα από τον Ηροδότο.
Η Αθήνα και η Ερέτρια υποστήριξαν τους Ίωνες στον αγώνα τους κατά των Περσών (499-494 π.Χ).Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Δαρείος ήταν σφετεριστής, και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στους πολέμους εναντίον των εξεγερμένων υποτελών του.Η Ιωνική Επανάσταση απείλησε τη σταθερότητα της αυτοκρατορίας του Δαρείου, γι' αυτό και ορκίστηκε να εκδικηθεί όσες πόλεις συμμετείχαν.Έβλεπε επίσης, κυρίως αυτό, την ευκαιρία να επεκταθεί στη Δύση.Το 492 π.Χ., οι Πέρσες, με αρχηγό τον Μαρδόνιο, ανακατέλαβαν τη Θράκη και ανάγκασαν τους Μακεδόνες να συμμαχήσουν μαζί τους.Το 491 π.Χ., ο Δαρείος απαίτησε την παράδοση όλων των ελληνικών πόλεων.Πολλές από αυτές παραδόθηκαν - ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην παράδοση των Αιγινητών, που μετέπειτα κατηγορήθηκαν από τους Σπαρτιάτες για προδοσία.Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες, και άλλες πόλεις-κράτη βέβαια, αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Πέρσες.Τότε, το 490 π.Χ., ο Δαρείος ξεκίνησε νέα εκστρατεία, με αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη, οι οποίοι κατάφεραν να καταλάβουν τη Νάξο, τις Κυκλάδες και την Ερέτρια.Αλλά, η επέκτασή τους σταμάτησε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ασία χάρη στη νίκη των Αθηναίων και των Πλαταιέων στον Μαραθώνα.
Ο Δαρείος άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλο στρατό για να επιτεθεί ξανά στην Ελλάδα, αλλά τα σχέδια του αναβλήθηκαν λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο.Ένα χρόνο μετά ο Δαρείος πέθανε και στον θρόνο ανέβηκε ο γιος του Ξέρξης Α'.Ο Ξέρξης ανακατέλαβε την Αίγυπτο και άρχισε ξανά τις προετοιμασίες για εισβολή στην Ελλάδα.Καθώς η εισβολή θα ήταν μεγάλης κλίμακας, ο Ξέρξης χρειαζόταν πολύ χρόνο για να συγκεντρώσει στρατό και υλικό πολέμου.Αποφάσισε ότι ο Ελλήσποντος έπρεπε να γεφυρωθεί για να επιτρέψει στον στρατό του να περάσει στην Ευρώπη, και ότι ένα κανάλι πρέπει να ανοιχθεί στον ισθμό του Όρους Άθως.Η πραγματοποίηση αυτών των στόχων ήταν πάρα πολύ δύσκολη, όπως είναι και για τα σύγχρονα κράτη.Στις αρχές του 480 π.Χ., οι ετοιμασίες τελείωσαν, και ο στρατός που συγκέντρωσε ο Ξέρξης στις Σάρδεις βάδισε στην Ευρώπη, περνώντας από τον Ελλήσποντο δια μέσου δύο τεχνητών γεφυρών.Στα μέσα της δεκαετίας του 480 π.Χ., οι Αθηναίοι ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για πιθανό πόλεμο κατά των Περσών.Το 482 π.Χ., ο Θεμιστοκλής έπεισε τους Αθηναίους να δημιουργήσουν ένα στόλο από τριήρεις, λέγοντας τους ότι πρόκειται να επιτεθεί στην Αίγινα.Ωστόσο, οι Αθηναίοι δεν κατείχαν τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες - συνεπώς, χρειάζονταν μια συμμαχία από ελληνικές πόλεις-κράτη.Το 481 π.Χ., ο Ξέρξης έστειλε πρεσβευτές σε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Σπάρτη, ζητώντας γη και ύδωρ.Η Σπάρτη και Αθήνα έλαβαν την υποστήριξη μερικών ελληνικών πόλεων, και το ίδιο έτος, στην Κόρινθο, συγκλήθηκε συνέδριο, όπου και δημιουργήθηκε η ελληνική συμμαχία.Το κάθε μέλος της συμμαχίας είχε την δυνατότητα να στέλνει αγγελιαφόρους στις υπόλοιπες πόλεις-μέλη, ζητώντας στρατό για αμυντικούς σκοπούς.Σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, αυτό αποτελεί αξιοσημείωτο, καθώς οι εμφύλιες συρράξεις μεταξύ των Ελλήνων, εκείνη την περίοδο, συνεχίζονταν.
Το 480 π.Χ., συγκλήθηκε νέο συνέδριο.Μια αντιπροσωπεία από τη Θεσσαλία πρότεινε στους Έλληνες να σταματήσουν τον Ξέρξη στα Στενά των Τεμπών.Ωστόσο, οι Πέρσες έμαθαν από τον Αλέξανδρο Α' της Μακεδονίας ότι η κοιλάδα θα μπορούσε να παρακαμφθεί μέσω του Περάσματος του Σαρανταπόρου, και λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του περσικού στρατού, οι Έλληνες οπισθοχώρησαν.Λίγο αργότερα, έμαθαν ότι ο Ξέρξης διέσχισε τον Ελλήσποντο.Οι Έλληνες αποφάσισαν να κλείσουν το στενό πέρασμα των Θερμοπυλών, από όπου ο Ξέρξης θα αναγκαζόταν να περάσει για να φτάσει στη Νότια Ελλάδα και όπου οι Πέρσες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αριθμητική υπεροχή τους.Παράλληλα, οι Αθηναίοι θα αντιμετώπιζαν τον περσικό στόλο στο Αρτεμίσιο.Ωστόσο, οι πόλεις της Πελοποννήσου, σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου, σχεδίαζαν να υπερασπιστούν τον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά των Αθηναίων θα έφευγαν μαζικά στην Τροιζήνα.
Οι Πέρσες έφθασαν στις Θερμοπύλες στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.Εκείνη την περίοδο, οι Σπαρτιάτες γιόρταζαν τα Κάρνεια, ενώ ήταν επίσης η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων - μια σύγκρουση εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ιεροσυλία.Παρ' ολ' αυτά, οι Έφοροι της Σπάρτης θεώρησαν ότι η επείγουσα κατάσταση ήταν σοβαρή δικαιολογία για να στείλουν στρατό με αρχηγό τον Λεωνίδα.Ο Ηρόδοτος αναφέρει τον χρησμό της Πυθίας : είτε η Σπάρτη θα χαθεί είτε θα χάσει ένα βασιλιά.
Ο Λεωνίδας πίστευε ότι έπρεπε να πεθάνει για να σωθεί η Σπάρτη, γι' αυτό και πήρε μονάχα 300 Σπαρτιάτες, οι οποίοι είχαν γιους.Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, οι Σπαρτιάτες ενισχύθηκαν με άλλους 5.000 άνδρες.Ο Λεωνίδας αποφάσισε να παρατάξει τους Σπαρτιάτες στο κέντρο, όπου βρίσκονταν το πιο στενό σημείο των Θερμοπυλών, ενώ οι Φωκείς ανέλαβαν να χτίσουν αμυντικό τείχος - έστειλε 1.000 Φωκείς να υπερασπιστούν την Τραχίνα, καθώς απ' εκεί οι Πέρσες μπορούσαν να περικυκλώσουν τους Έλληνες.Όταν οι Πέρσες έφθασαν στην περιοχή, οι Πελοποννήσιοι έλεγαν ότι έπρεπε να κατεβούν στον Ισθμό της Κορίνθου και να αμυνθούν εκεί.Αλλά οι Φωκείς και οι Λοκροί έπεισαν τον Λεωνίδα να μείνει στο στενό.Ο Ξέρξης έστειλε πρεσβευτή για να πείσει τον Λεωνίδα να καταθέσει τα όπλα.Η απάντηση του Λεωνίδα ήταν «Μολών λαβέ» (Έλα να τα πάρεις!).Η μάχη ήταν αναπόφευκτη, αλλά ο Ξέρξης προτίμησε να περιμένει τέσσερις μέρες, πιστεύοντας ότι οι Έλληνες θα διασκορπιστούν.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Πέρσες είχαν στη διάθεση τους 2,6 εκατομμύρια στρατιώτες, καθώς και βοηθητικά σώματα.Ο ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος, ο οποίος έζησε την περίοδο της μάχης, γράφει ότι οι Πέρσες είχαν στη διάθεση τους 4 εκατομμύρια άνδρες.Απ' την άλλη, ο Κτησίας κάνει λόγο για 800.000 στρατιώτες.Αυτοί οι αριθμοί έχουν απορριφθεί από τους σύγχρονους ιστορικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Πέρσες είχαν 70 με 300 χιλιάδες άνδρες.
Τοπογραφία του πεδίου της μάχης: Η περιοχή, κατά την εποχή της μάχης, είχε ένα στενό πέρασμα κατά μήκος της ακτής του Μαλιακού Κόλπου (εκεί μπορούσε να περάσει μονάχα ένα άρμα) - νότια βρίσκονταν τα βράχια που αγνάντευαν τα στενά.Το όνομα των στενών οφείλεται στις θερμές πηγές τους.Σήμερα, τα στενά δεν είναι κοντά στη θάλασσα αλλά μερικά χιλιόμετρα προς το εσωτερικό, λόγω των προσχώσεων του Σπερχειού ποταμού - εκεί όπου βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα.Εκεί διεξήχθη και μάχη μεταξύ των Αυστραλών και των Γερμανών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Μάχη: Οι Πέρσες, μετά από τέσσερις μέρες αναμονής, επιτέθηκαν - πρώτα έστειλε ο Ξέρξης τους Μήδους και τους Κισσίους, που επιτέθηκαν μετωπικά στους Έλληνες.Οι Έλληνες παρατάχθηκαν μπροστά από το τείχος, που έχτισαν οι Φωκείς και ήταν το πιο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών.Μονάχα ο Διόδωρος περιγράφει την τακτική των Ελλήνων: οι Έλληνες παρατάχθηκαν σε πυκνή τάξη και ήταν ανώτεροι σε ανδρεία και στο μέγεθος της ασπίδας - οι ξύλινες ασπίδες και τα μικρά δόρατα των Περσών δεν ήταν αποτελεσματικά σε μάχη με τους Έλληνες.Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Έλληνες σκότωσαν πολλούς Μήδους, γι' αυτό και ο Ξέρξης σηκώθηκε τρεις φορές από τον θρόνο - ο Κτησίας αναφέρει ότι την πρώτη μέρα σκοτώθηκαν μονάχα δύο-τρεις Σπαρτιάτες.Ο Ξέρξης αργότερα έστειλε τους Αθάνατους, με αρχηγό τον Υδάρνη, αλλά και αυτοί απέτυχαν.Οι Σπαρτιάτες έκαναν δήθεν ότι υποχωρούσαν, οι Πέρσες παρασύρονταν, και γι' αυτό σκοτώθηκαν πολλοί Πέρσες την πρώτη μέρα της μάχης.
Την επομένη, ο Ξέρξης επανέλαβε την επίθεση καθώς θεωρούσε ότι οι Έλληνες, λόγω του μικρού αριθμού τους, δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν.Η επίθεση όμως απεκρούσθη  και ο Ξέρξης διέταξε υποχώρηση και αποσύρθηκε αμήχανος στη σκηνή του.Το απόγευμα, ενώ ο Ξέρξης σκεφτόταν τι έπρεπε να κάνει, δέχθηκε την επίσκεψη του Εφιάλτη, ο οποίος του υπέδειξε ένα μονοπάτι από το οποίο θα μπορούσε να περικυκλώσει τους Έλληνες.Ο Εφιάλτης έγινε το πρότυπο του προδότη στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία.Ο Ξέρξης έστειλε αμέσως τον Υδάρνη με τους Αθανάτους για να περικυκλώσει τους Έλληνες - παραμένει άγνωστο πόσους.Ο Ηρόδοτος γράφει ότι οι Πέρσες πέρασαν τον ποταμό Ασωπό και ότι απ' τα αριστερά τους ήταν η Τραχίνα και απ' τα δεξιά το όρος Οίτη.
Όταν ξημέρωσε η τρίτη μέρα, οι Φωκείς αντιληφθήκαν ότι είχαν περικυκλωθεί από τους Πέρσες και άρπαξαν βιαστικά τα όπλα τους.Στην αρχή οι Πέρσες νόμιζαν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τους Σπαρτιάτες, αλλά οι Φωκείς υποχώρησαν σε ένα κοντινό λόφο.Τότε ακολούθησε καταιγισμός βελών καθώς οι Πέρσες δεν ήθελαν να καθυστερήσουν κι άλλο.Παράλληλα, ένας ημεροσκόπος ειδοποίησε τους υπόλοιπους Έλληνες ότι οι Φωκείς είχαν αποσυρθεί.Οι περισσότεροι Έλληνες πρότειναν υποχώρηση, αλλά ο Λεωνίδας αποφάσισε να μείνει με τους Σπαρτιάτες ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες, με ή χωρίς διαταγή, υποχώρησαν.Μαζί με τον Λεωνίδα έμειναν οι 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς (με αρχηγό τον Δημόφιλο) και 400 Θηβαίοι.Ο Ξέρξης έκανε θυσίες και ξεκίνησε την επίθεση του - οι Έλληνες κινήθηκαν προς τα εμπρός, στο ευρύτερο σημείο των στενών.Οι Έλληνες πολέμησαν στην αρχή με τα δόρατά τους και αργότερα με τα ξίφη τους.Στη μάχη σκοτώθηκαν ο Αβροκόμης και ο Υπεράνθης, οι οποίοι ήταν αδέρφια του Ξέρξη, ενώ αργότερα σκοτώθηκε και ο Λεωνίδας απ' τα περσικά βέλη.Τότε ξεκίνησε άγρια μάχη γύρω απ' το σώμα του Σπαρτιάτη βασιλιά, κατά την οποία νίκησαν οι Έλληνες.Όταν εμφανίστηκαν οι Αθάνατοι, οι Έλληνες, πλην των Θηβαίων, υποχώρησαν πίσω απ' το τείχος - οι Θηβαίοι παραδόθηκαν και ο Ξέρξης τους στιγμάτισε με το βασιλικό σήμα.Για τους υπόλοιπους Έλληνες, ο Ηρόδοτος γράφει: Σ' εκείνο τον χώρο όσους είχαν ακόμη ξίφη και τους άλλους που με χέρια και με δόντια πολεμούσαν τους σκότωσαν οι βάρβαροι τοξεύοντάς τους, αφού κατέστρεψαν το τείχος.
(?ν τούτ? σφέας τ? χώρ? ?λεξομένους μαχαίρ?σι, το?σι α?τ?ν ?τύγχανον ?τι περιεο?σαι, κα? χερσ? κα? στόμασι κατέχωσαν ο? βάρβαροι βάλλοντες.τ? ?ρυμα το? τείχεος συγχώσαντες)

Αφού βρήκαν το σώμα του Λεωνίδα, ο Ξέρξης διέταξε να το αποκεφαλίσουν - κάτι ασυνήθιστο για τους Πέρσες, που συνήθιζαν να τιμούν τους γενναίους αντιπάλους τους (όπως τον Πυθέα, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στη Σκιάθο πριν τη ναυμαχία του Αρτεμισίου).Μετά από σαράντα χρόνια, τα λείψανα του Λεωνίδα μεταφέρθηκαν στη Σπάρτη και διοργανώθηκαν ετήσιοι αγώνες προς τιμή του.
Μαζί με τη μάχη είχε λήξει και η ναυμαχία του Αρτεμισίου.Μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες, οι Πέρσες κατέστρεψαν τη Βοιωτία, τις Πλαταιές και τις Θεσπιές, ενώ αργότερα κινήθηκαν για να καταλάβουν την άδεια Αθήνα.Στη Σαλαμίνα, ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Ευρυβιάδης και οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι επέμεναν να προστατεύσουν τον Ισθμό της Κορίνθου, καταστρέφοντας τον μοναδικό δρόμο που οδηγούσε εκεί και χτίζοντας τείχος γύρω από αυτό.Ο Θεμιστοκλής, όμως, έπεισε τους Έλληνες να μείνουν στη Σαλαμίνα, όπου πέτυχαν αποφασιστική νίκη.
Ο Ξέρξης, φοβούμενος ότι οι Έλληνες μετά τη νίκη τους στη Σαλαμίνα θα κατέστρεφαν τη γέφυρα του Ελλησπόντου, αποφάσισε να υποχωρήσει με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του.Ο Μαρδόνιος έμεινε με τους στρατιώτες που διάλεξε.Πέρασε τον χειμώνα στη Βοιωτία και στη Θεσσαλία, ενώ οι Αθηναίοι επέστρεψαν στην πόλη τους.Το επόμενο έτος, ο Μαρδόνιος ανακατέλαβε την Αθήνα.Αλλά, οι Έλληνες, υπό την ηγεσία των Σπαρτιατών, αποφάσισαν να τον αντιμετωπίσουν, για αυτό βάδισαν για την Αττική.Ο Μαρδόνιος υποχώρησε στη Βοιωτία, για να εξαναγκάσει τους Έλληνες να πολεμήσουν στις Πλαταιές.Στη μάχη των Πλαταιών, το ελληνικό πεζικό συνέτριψε τους Πέρσες, ενώ στη ναυμαχία της Μυκάλης, ο ελληνικός στόλος πέτυχε σοβαρή νίκη επί του περσικού στόλου.
Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές μάχες στην Ιστορία.Οι Έλληνες αποφάσισαν να πολεμήσουν στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο για να σταματήσουν την προώθηση των Περσών στη Βοιωτία - κατά τον Τομ Χόλλαντ, «αν οι Έλληνες άντεχαν ακόμα μερικές μέρες, οι Πέρσες θα είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν λόγω έλλειψης φαγητού και νερού».Η μάχη των Θερμοπυλών, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, έληξε με νίκη των Περσών, αν και υπέστησαν περισσότερες απώλειες από τους Έλληνες.Παρ' ολ' αυτά, οι Πέρσες κατέλαβαν την Βοιωτία και το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος, και οι συγκρούσεις Ελλήνων και Περσών συνεχίστηκαν και το επόμενο έτος.Η μάχη των Θερμοπυλών, σύμφωνα με ιστορικούς, έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους και στον ελληνικό στόλο να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας- μερικοί άλλοι, όμως, διαφωνούν, καθώς η ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη ένα μήνα μετά τη μάχη των Θερμοπυλών,ενώ οι Έλληνες υπέστησαν βαριές απώλειες και στη ναυμαχία του Αρτεμισίου.Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ιστορικός Κόκγουελ, «η ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη ένα μήνα μετά τη μάχη των Θερμοπυλών επειδή η Βοιωτία και η Φωκίδα συνέχισαν να αντιστέκονται» και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι Πέρσες πέτυχαν νίκη σε ξηρά και θάλασσα, με τη μεγάλη εισβολή να αποκτά αδαμάντινη επιτυχία.ο Ξέρξης μπορούσε να συγχαρεί τον εαυτό του».
Οι Θερμοπύλες απέκτησαν τεράστια φήμη καθώς ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές με το παράδειγμα των λίγων και ανδρείων στρατιωτών του Λεωνίδα.Όπως αναφέρει ο Michel de Montaigne, «οι μετέπειτα νίκες των Ελλήνων και η δόξα τους δεν μπορούν να συγκριθούν με την δοξασμένη πτώση του Λεωνίδα και των ανδρών του».Απ' την άλλη, οι Θερμοπύλες αποτελούν παράδειγμα ηρωϊσμού των ελεύθερων ανδρών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους και την ελευθερία τους - ο Χάνσον αναφέρει ότι «η ελευθερία ήταν η κύρια ιδέα για τους Έλληνες και οδήγησε στην αντίσταση τους στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές».Όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα, οι Θερμοπύλες έδειξαν την ύψιστη στρατιωτική εκπαίδευση των Σπαρτιατών καθώς και την ορθή εκμετάλλευση της διαμόρφωσης του εδάφους.
Ο Σιμωνίδης ο Κείος, μετά τη μάχη, έγραψε ένα από τα πιο γνωστά επιγράμματα.Το επίγραμμα λέγει τα πάρακατω (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο):
Ω ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι εδώ ταφήκαμε, υπακούοντας στα προστάγματά τους.
Τα επιγράμματα είχαν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε επιτάφιους και είχαν τη μορφή ελεγειακού δίστιχου.Κατά τον Τζων Ράσκιν, «η υπακοή στην υψηλότερη μορφή της δεν είναι υπακοή στους σταθερούς και υποχρεωτικούς κανόνες, αλλά μια πεπεισμένη ή εθελοντική παραχώρηση σε μια εντολή».
Κοντά στο πεδίο της μάχης βρίσκεται το μνημείο του Λεωνίδα, κάτω απ' το οποίο φαίνεται η φράση «Μολών λαβέ».Αριστερά του μνημείου υπάρχει ένα μαρμάρινο άγαλμα που αναπαριστά τον Ευρώτα ποταμό, ενώ το μαρμαρινό άγαλμα που βρίσκεται στα δεξιά αναπαριστά την οροσειρά του Ταΰγετου.
Το 1997, η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να στήσει ακόμα ένα μνημείο, προς τιμή των 700 Θεσπιέων που έδωσαν την τελευταία τους πνοή μαζί με τους Σπαρτιάτες - δίπλα απ' το μνημείο είναι και το άγαλμα του θεού Έρωτα.

Η σημασία της μάχης των Θερμοπυλών στην αρχαία εποχή.

«Ποιος από τους μεταγενέστερους» γράφει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (ΙΑ’, 11, 2) σχολιάζοντας τη θυσία των 300 Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες, «δεν θα ζηλέψει την παλικαριά αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, καθώς βρέθηκαν στην αρπάγη μιας συντριπτικά υπέρτερης καταστάσεως, σωματικά υπέκυψαν, έμειναν όμως αήττητοι στην ψυχή.Γι’ αυτό, μόνο αυτοί από όλη την ιστορία αναφέρονται».Αυτή η ηθική νίκη έδωσε το κουράγιο στους Έλληνες να συντρίψουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές και να απομακρύνουν τον θανάσιμο κίνδυνο από την πατρίδα τους.

Γοργώ: η πανέξυπνη γυναίκα του Λεωνίδα

Η Γοργώ ήταν η κόρη του Κλεομένη Α΄, βασιλιά της Σπάρτης και σύζυγος του μεγάλου ήρωα των Θερμοπυλών Λεωνίδα.Ήταν 8-9 χρονών όταν απέδειξε για πρώτη φορά την ευφυΐα της.

Η αληθινή ιστορία των 300

Η Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) διαδέχθηκε αυτήν του Μαραθώνα και προηγήθηκε της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της τελευταίας σύγκρουσης στις Πλαταιές. Γνωρίζουμε τα πάντα από το σχολείο: Πως ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας ηγήθηκε μιας στρατιάς 300 άριστων Σπαρτιατών οπλιτών και 700 Θεσπιέων και εμπόδισε για λίγο την προέλαση των Περσών και την καταστροφή της Αθήνας.Πως αδυνατούσαν οι εκατομμύρια Πέρσες να νικήσουν τους λιγοστούς Έλληνες, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν σαρκαστικά ότι θα πολεμήσουν υπό σκιάν, αφού τα βέλη των Περσών ήταν τόσα πολλά που κάλυπταν τον ήλιο.Πως, τέλος, ο προδότης Εφιάλτης αποκάλυψε στον Ξέρξη ένα μυστικό πέρασμα και βρέθηκαν οι Πέρσες πίσω από τους Έλληνες, κυκλώνοντάς τους και οδηγώντας τους στον (ένδοξο και ηρωικό) θάνατο.

Ψηφιδωτό της Ευρώπης

Η Απαγωγή της Ευρώπης είναι αρχαιολογικό εύρημα από την Σπάρτη που εκτίθεται στο εκεί αρχαιολογικό μουσείο με αριθμό 279.Το ψηφιδωτό βρέθηκε το 1872 στον κήπο της οικίας του κυρίου Φουστάνου στην Σπάρτη.Ήταν σκεπασμένο από το έδαφος σε βάθος μισού μέτρου.Καταγράφτηκε από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό Χίρσφελντ(1847-1895).Ακολούθησε λεπτομερής περιγραφή από τουςΝτρέσσελ (1845 - 1920) και Μιλχόφερ (1852-1903) που δημοσίευσαν για πρώτη φορά την λεπτομερή περιγραφή των εκθεμάτων της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.Είναι εμπνευσμένο από την μυθολογία και εικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία που είναι μεταμορφωμένος σε ταύρο.Η Ευρώπη είναι καθισμένη στην πλάτη του ταύρου, ενώ αυτός κολυμπάει στην θάλασσα.Οι ταξιδιώτες έχουν για συνοδούς δύο δαφνοστεφανωμένους Έρωτες που κρατούν ουράνιο τόξο.

Η ελληνική πόλη κάτω από τη θάλασσα της Ελαφονήσου

Στην Ελαφόνησο, κοντά στο Παυλοπέτρι, βρίσκεται ένας αρχαίος οικισμός, του 2800 π.Χ.Η θάλασσα έσωσε τα περισσότερα κτίσματα και προφύλαξε από το πέρασμα του χρόνου την ομορφιά της πόλης.Βρίσκεται μόλις 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ο καθένας μας θα μπορούσε να την επισκεφθεί.

Οι Ελληνίδες μαθηματικοί της αρχαιότητας

Εκτός από την Υπατία, 40 γυναίκες μαθηματικοί εντοπίστηκαν από τον 10ο αι.π.Χ έως τον 5ο αι.μ.Χ από τον μαθηματικό Ευάγγελο Σπανδάγο.Άρωμα γυναίκας είχαν τα μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα, όπως αποδεικνύει έρευνα του μαθηματικού Ευ.Σπανδάγου στην οποία αναφέρονται Τα Νέα (30.10.2007).

Μία απίστευτη εφαρμογή για να ταξιδέψετε στο χρόνο έως το 3000 π.Χ.

Μία απίστευτη εφαρμογή για να ταξιδέψετε στο χρόνο έως το 3000 π.Χ.Θέλετε να δείτε πως ήταν ο κόσμος μας μέχρι και το 3000 π.Χ.θα μπείτε στην εφαρμογή που ο ονομάζεται "Παγκόσμιος Ιστορικός Άτλας και χρονολόγιο έως το 3000 π.Χ" και έχετε να μάθετε πολλά.Πως ήταν ο κόσμος όταν υπήρχε ο Μινωικός πολιτισμός; Υπήρχε τίποτε άλλο ή ήταν μόνοι τους μαζί με τους Αιγύπτιους;

Τεράστιο ψηφιδωτό 90 τ.μ.που αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή βρέθηκε στην Κύπρο

Πρόκειται για αριστούργημα σπάνιας ομορφιάς, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής.

Μουσείο ελληνικής μυθολογίας στο βυθό του Παγασητικού

Ένα μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στο βυθό του Παγασητικού κόλπου φιλοδοξεί να «στήσει» η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας, οι Αργοναύτες, οι Κένταυροι, θα εκτίθενται στους επισκέπτες που θα βουτάνε σε 15 με 20 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να θαυμάσουν τα έργα.

Νέες εκπλήξεις έκρυβε το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι είναι μερικά από τα περίπου 60 ευρήματα που ήλθαν στην επιφάνεια στη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.Επίσης, προέκυψαν ευρήματα που δείχνουν την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου.Η έρευνα διεξήχθη από τις 22 Μαΐου ώς τις 11 Ιουνίου.

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που είναι ορατά μόνο δυο ώρες την ημέρα

Μια νέα καλλιτεχνική δημιουργία τοποθετήθηκε στο Λονδίνο από τον Βρετανό καλλιτέχνη και υποβρύχιο γλύπτη Jason deCaires Taylor : Οι τέσσερις καβαλάρηδες της βιομηχανικής αποκάλυψης.Ο Taylor είχε την ιδέα να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να είναι ορατοί έως και δύο ώρες από κάθε πλευρά του ποταμού Τάμεση όταν έχει παλίρροια.

Με Υπέρυθρο Φως Θα Διαβαστούν 40.000 Πάπυροι Της Αρχαίας Ελλάδος

">Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε «Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων».Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά!

Στο φως άλλα 23 ναυάγια από το αρχιπέλαγος των Φούρνων

Ίχνη από συνολικά 23 ναυάγια, που χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως και τον 19ο αιώνα, ήρθαν στο φως κατά τη δεύτερη περίοδο της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στους Φούρνους Ικαρίας, από τις 8 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία την 9η χιλιετία π.Χ.!)

Η Δρ.Κυριακή Ψαράκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, και υπεύθυνη Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων μίλησε στο LIFO.gr για την ιστορία του μουσείου, τα σημαντικότερα εκθέματά του, και το πώς φτάσαμε στην επαναλειτουργία του.

Η τραγική περίπτωση μαζικής δολοφονίας στην αρχαία Ελλάδα και το ηθικό δίδαγμα των προγόνων μας

Ευτυχώς, αυτή η μορφή ολοκληρωτικού πολέμου δεν φαίνεται να ξαναχρησιμοποιήθηκε από Έλληνες κατά Ελλήνων ποτέ στον αρχαίο κόσμο, καθώς η αμφικτιονική συμμαχία αποτροπιάστηκε από την κατάληξη του σχεδίου της και έδωσε όρκο ιερό να μην ξαναπροβεί σε μαζική εξολόθρευση πληθυσμού.Οι πόλεμοι θα δίνονταν πια στο πεδίο της μάχης μεταξύ στρατών, αφήνοντας τον άμαχο πληθυσμό κατά μέρος.Η μόλυνση του νερού κρίθηκε απαράδεκτη και στο εξής απαγορευόταν διά ροπάλου από τους κανόνες του πολέμου.

Κύθνος: Χωρίς στέγη οι αρχαιολογικοί θησαυροί

Σπάνια κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, αγγεία από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Ιωνία είναι ορισμένα από τα 1.500 πολύτιμα και εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κύθνο, αλλά παραμένουν μέσα σε κιβώτια αφού το κυκλαδίτικο νησί δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο για να τα προβάλλει.

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, πλούτος γνώσεων και εμπειριών

Κιβωτός της πολιτισμικής κληρονομιάς μας, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) αναδεικνύει κατεξοχήν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το φημισμένο νησί του Αργοσαρωνικού στη νεότερη ελληνική ιστορία, κατά το 18ο και το 19ο αιώνα.

Πώς ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της γης


Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.Η γη των Λακεδαιμονίων είναι μία αποκάλυψη για κάθε ταξιδιώτη

Φυσικές ομορφιές και πολιτισμός.Η καστροπολιτεία του Μυστρά, ο βράχος της Μονεμβασίας, οι Πύργοι της Μάνης, τα Φράγκικα, Κάστρα, οι Βυζαντικοί ναοί, το Φαράγγι της Καρδαμύλης, τα Σπήλαια Δυρού και Καστανιάς.Επιβλητικά βουνά, Ταΰγετος και Πάρνωνας, οι ακρογιαλιές του Λακωνικού Κόλπου και τα παραδοσιακά ψαροχώρια με τα γραφικά λιμανάκια, τους όρμους και τα ακρωτήρια, αποτελούν πόλο έλξης για τους φανατικούς φυσιολάτρες, αθεράπευτα ρομαντικούς και εραστές της Ιστορίας.

ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ

Ο πληθυντικός ευγενείας είναι, λοιπόν, γλωσσικό φαινόμενο της νεότερης Ελλάδας.Είναι ένα ξενόφερτο προϊόν, που μπήκε στο θησαυροφυλάκιο της γλώσσας μας ίσως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Είναι ένας μετανάστης, που πολιτογραφήθηκε για καλά στην επικοινωνιακή μας συμπεριφορά.Χώρα καταγωγής του είναι αναμφισβήτητα η Γαλλία.Οι Γάλλοι ευγενείς κι αριστοκράτες ήθελαν πάντα ένα ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, που θα τους ξεχώριζε από τον «απλοϊκό» λαό.Έτσι έπλασαν τον πληθυντικό ευγενείας (pluriel de politesse) και τον επέβαλαν στις άλλες κοινωνικές τάξεις.Ο πληθυντικός ευγενείας πέρασε στη γλώσσα μας από μερικές εξέχουσες οικογένειες της Αθήνας το δέκατο ένατο αιώνα και στις αρχές του εικοστού.Οι οικογένειες αυτές «το έπαιζαν», όπως λέει ο λαός, αριστοκράτες.Μιλούσαν μισά ελληνικά και μισά γαλλικά και γενικά ΠΙΘΗΚΙΖΑΝ τους γαλλικούς τρόπους καλής συμπεριφοράς.Ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε, ότι στη νεότερη Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ούτε ευγενείς ούτε αριστοκράτες ευρωπαϊκού τύπου, υπήρξαν μόνον αριστοκρατικές νοσταλγίες και αριστοκρατικά καμώματα.

Οι γιγαντιαίοι κρατήρες της Αργολίδας

Στα βραχώδη τοιχώματα είναι λαξευμένα δύο εκκλησάκια.Στους πρόποδες του όρους Δίδυμο στην Αργολίδα υπάρχει ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.Η γη έχει βυθιστεί σε δύο σημεία που μοιάζουν με ηφαιστειακούς κρατήρες.Μόνο που οι τεράστιες γήινες τρύπες δεν δημιουργήθηκαν από κάποιο ηφαίστειο ούτε από πρόσκρουση μετεωριτών στο έδαφος, αλλά από τη καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού.Οι δύο κρατήρες, γνωστοί ως δολίνες δηλαδή σπήλαια, έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση λόγω του μεγέθους τους.

Βρέθηκε κρασί 6.200 ετών

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Αν ισχύει η ρήση ότι η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται από την ηλικία του, τότε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ανακαλύφθηκε το καλύτερο κρασί της Ευρώπης.Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα οίνου που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στη γηραιά Ηπειρο, με ηλικία 6.200 ετών όπως απέδειξε η ανάλυση των υπολειμμάτων κρασιού στα κεραμεικά αγγεία.Θα ήταν αδύνατο φυσικά να βρεθεί κρασί σε υγρή μορφή εντός των αγγείων ανέφερε στη Huffington Post η Δήμητρα Μαλαμίδου συν-επικεφαλής της πρόσφατης ανασκαφής, η οποία συμμετέχει στην κοινή Ελληνογαλλική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2008.Η ομάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ανασκαφές μίας νεολιθικής οικίας του 4500 π.Χ.όπου βρήκαν ίχνη κρασιού και απανθρακωμένα κουκούτσια σταφυλιού μαζί με δέρματα που χρησιμοποιήθηκαν για το πάτημα των σταφυλιών.

video - Τί έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες για την διέλευση των πλοίων από και προς τον Κορινθιακό

Γνωρίζατε ότι οι πολυμήχανοι αρχαίοι Έλληνες είχαν βρει τον τρόπο να κινούν τα πλοία τους από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό και αντίστροφα, πολλούς αιώνες πριν την κατασκευή του Ισθμού; Η απάντηση βρίσκεται στο υπέροχο εναέριο βίντεο του χρήστη haanity.Χρησιμοποιούσαν αυτά τα δύο λιμάνια (Το Λέχαιο βρίσκεται στον Κορινθιακό και οι Κεγχρεές στον Σαρωνικό) και έβγαζαν τα πλοία στην ξηρά όπου τα τραβούσαν με μηχανικά μέσα πάνω σε ένα διάδρομο που ονομαζόταν Δίολκος.Στο λιμάνι του Λεχαίου διακρίνεται ο εσωτερικός λιμένας (είναι αυτή η ξηρή λίμνη που έχει τη μορφή Κύκνου και το “μάτι” του Κύκνου είναι τα ερείπια φάρου/ οχύρωσης) και η Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη (5ος αι.μ.Χ), που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και καταστράφηκε από σεισμό.Στο λιμάνι των Κεγχρεών διακρίνονται οι δύο βυθισμένοι τεχνητοί λιμενοβραχίονες με ερείπια κτισμάτων.Στο λιμάνι αυτό κατέπλευσε ο Απόστολος Παύλος όταν επισκέφθηκε την Κόρινθο.

Η Οδύσσεια του Ομήρου μετά μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ως το τιμώμενο μουσείο λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.

video - Η ιστορία του Παρθενώνα σε 7:33 λεπτά

Το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Κώστα Γαβρα για τον Παρθενώνα,το πιο σημαντικό μνημείο στον κόσμο, χωρίς λογοκρισία.

Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Αθήνας

Ένα μοναδικό αρχείο.Περιέχει όλα τα αξιόλογα κτίρια της Αθήνας.Αν κάνετε κλικ πάνω στο όνομα του κτιρίου, εμφανίζεται φωτογραφία και πληροφορίες για την ιστορία του.

Το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας

Πολλές έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να δώσουν μία εξήγηση στο πώς τα Αρχαία Ελληνικά θέατρα διαθέτουν άριστη ακουστική.Το δύσκολο αυτό εγχείρημά τους αποσκοπεί στην εύρεση και κατανόηση των παραγόντων, βάσει των οποίων οι Αρχαίοι Έλληνες οικοδομούσαν τα θέατρα σε συγκεκριμένα σημεία και με τα κατάλληλα δομικά «υλικά».Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα είχε φτάσει σε τεράστιο απόγειο… Έτσι συνέβη και με τον κλάδο της αρχιτεκτονικής, όπου η τεχνολογία συνάντησε την καλαισθησία και προέκυψαν τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα σε κάθε γωνιά της χώρας μας και γίνονται αντικείμενο θαυμασμού από όλον τον κόσμο.Οι πρόγονοί μας ήταν άριστοι γνώστες του ενεργειακού δυναμικού και της ορθής αξιοποίησης των φυσικών δομικών υλικών (ξύλο, πέτρα, κλπ).Εξέταζαν τις συνθήκες κάθε χώρου (κλίμα, σεισμική δραστηριότητα, καταλληλότητα εδάφους, κλπ) και επέλεγαν τα σωστά υλικά, ώστε να βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα.

video - ξενάγηση στην πανέμορφη Αρχαία αγορά της Αθήνας με drone

Η «καρδιά» της αρχαίας πόλης της Αθήνας σε ένα εντυπωσιακό βίντεο από ψηλά.

Κεφαλή σφίγγας σε βράχο κοντά σε θεμέλια αρχαίας πυραμίδας στα Βιγκλάφια Λακωνίας

Λαξευμένη προϊστορική κεφαλή σφίγγας σε βράχο κοντά σε θεμέλια αρχαίας πυραμίδας στα Βιγκλάφια Λακωνίας.

Το απόλυτο μεσαιωνικό χωριό βρίσκεται στην Ελλάδα

Εάν θέλετε να ζήσετε σαν τον Μεσαίωνα σε ένα απόλυτα γραφικό χωριό ξεχασμένο στο χρόνο, τότε δε χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποια από τις διάσημες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά να πάρετε το πλοίο προς την μυρωδάτη Χίο.

Οι Σπαρτιάτες δεν πέταγαν στον Καιάδα τα ασθενικά παιδιά, αλλά προδότες, εγκληματίες και αιχμαλώτους

Οι έρευνες δείχνουν πως οι Σπαρτιάτες εκτελούσαν εκεί επίορκους, προδότες, εγκληματίες και αιχμαλώτους πολέμου κυρίως κατά τη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων.Ο κατακρημνισμός άλλωστε θεωρούνταν εξαιρετικά ατιμωτικός θάνατος.

Το Παλίμψηστο του Γαληνού

Μια μετάφραση του 6ου αιώνα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες γιατρούς ανακαλύφθηκε σε ένα δερματόδετο χειρόγραφο.Το έργο του Γαληνού ήταν κρυμμένο κάτω από το κείμενο χριστιανικών ύμνων 1000 ετών.Ένας ερευνητής δήλωσε στους New York Times ότι οι ιδέες του Γαληνού για τα φάρμακα ήταν «εντελώς τρελές», αλλά το παλίμψηστο κείμενο περιέχει σημαντικές ενδείξεις για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες θεράπευαν τις ασθένειες.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ «ΕΛΛΑΣ»! Τοπωνύμια με ελληνικά ονόματα που υπάρχουν σε όλη την υφήλιο! (Χάρτες)

Οι αρχαίοι Έλληνες είναι γνωστό ότι ήταν θαλασσοκράτορες από την εποχή των Μινωϊτώντουλάχιστον.Γνωρίζουμε όμως μέχρι που έφτασαν στην πραγματικότητα; Κατάφεραν να ταξιδέψουν και να αποικίσουν όλο τον κόσμο;

Ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων εντοπίστηκαν στη Δήλο


Δύο ελληνικές πόλεις ανάμεσα στις 20 αρχαιότερες του κόσμου

Η βρετανική Telegraph αναδεικνύει τις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνει και δύο ελληνικές.Στη λίστα της εφημερίδας συμπεριλαμβάνονται εκείνες οι πόλεις που κατοικούνται συνεχώς από την ημέρα της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, με τις περισσότερες από αυτές να αποτελούν και αφορμή για ταξίδι στο χρόνο.

Στην Κρήτη από τα αρχαιότερα δένδρα στον κόσμο.

Η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Κρήτης έχει ένα στοιχείο που τώρα γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί και να γίνει γνωστό στον κόσμο: τα ελαιόδενδρα με ηλικία χιλιάδων χρόνων!

Η «προηγμένη τεχνολογία» των Αρχαίων Σπαρτιατών


Μια «ηλιαχτίδα» στον βασιλικό τάφο της Αρχαίας Πελλάνας…


ΟΜΗΡΙΚΗ ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ

Ιορδανία: Ανακαλύφθηκε Μνημείο κρυμμένο στην αρχαία Πέτρα


Ο γιος του τσαγκάρη που έκανε την Ευρώπη να λατρέψει την Αρχαία Ελλάδα

Τούτη η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στον σπουδαιότερο ελληνιστή όλων τον εποχών.Έναν γιο τσαγκάρη από κάποια ασήμαντη πόλη της Πρωσίας, που εκατό χρόνια πριν την επανάσταση του ’21, έκανε την Ευρώπη να λατρέψει την ελληνική κλασική τέχνη.Το όνομά του είναι Johann Joachim Winckelmann (Βίνκελμαν).Πρόκειται για τον θεμελιωτή της κλασικής Αρχαιολογίας και τον μεγαλύτερο υμνωδό της ελληνικής τέχνης.Το πιθανότερο είναι να μην τον έχετε ακούσει ποτέ.Οι νεοέλληνες προτίμησαν τα ονόματα στρατιωτικών και διπλωματών για τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.Στον Βίνκελμαν έμεινε μόνο ένα αδιέξοδο δρομάκι στο Α΄ Νεκροταφείο… Κι όμως, αν δεν ήταν εκείνος, ίσως να μην υπήρχε κανένας φιλέλληνας στρατιωτικός και διπλωμάτης να υποστηρίξει την Ελλάδα στην Ευρώπη…

Βίνκελμαν, ο πατέρας της Αρχαιολογίας

«Ο μόνος δρόμος για τους σύγχρονους καλλιτέχνες ώστε να γίνουν μεγάλοι, ίσως ανεπανάληπτοι, είναι να μιμηθούν τους αρχαίους», υποστηρίζει ο Βίνκελμαν, συνοψίζοντας εν πολλοίς το περιεχόμενο και τις προσδοκίες του Νεοκλασικισμού.Το παρόν βιβλίο, το αναμφισβήτητα κορυφαίο πόνημα του Βίνκελμαν, ολοκληρώθηκε το 1764 και θέτοντας συγκεκριμένες μεθόδους έρευνας και ανάλυσης στους κατοπινούς τεχνοκριτικούς, χαρακτηρίζεται δικαίως ο θεμέλιος λίθος όλων των ιστοριών Τέχνης.

Υπόγεια Θεσσαλονίκη, μια πόλη κάτω από την πόληΦωτογραφία: Από την εκπομπή Αληθινά σενάρια, ΕΡΤ 3

Σπάνιες εικόνες από έναν ολόκληρο υπόγειο κόσμο που βρίσκεται κάτω από τους δρόμους, τους ναούς και τις πολυκατοικίες της σύγχρονης Θεσσαλονίκης: Αρχαίες αγορές, βυζαντινές εκκλησίες, κατακόμβες, μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, ρωμαϊκά υδραγωγεία, αρχαία νεκροταφεία μέχρι και κρύπτες του Μακεδονικού Αγώνα.

Οι Αέρηδες της Πλάκας.Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα

Το υπέροχο μνημείο κατασκεύασε ο Έλληνας αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ.Τον ακριβή λόγο κατασκευής του μέσα στο χώρο της ρωμαϊκής αγοράς δεν τον γνωρίζουμε.Ούτε τον χρηματοδότη του έργου.Οι μελετητές ωστόσο θεωρούν πως ήταν ένα είδος μετεωρολογικού σταθμού της εποχής, που παράλληλα υπολόγιζε και την ώρα.Ήταν σημαντικό για τους εμπόρους να γνωρίζουν την ώρα και τους ανέμους για να μπορούν να υπολογίσουν πότε περίπου θα έφθαναν τα προϊόντα τους στον προορισμό τους.

Η Ακρόπολη στα μετάλλια των Ολυμπιακών του Ρίο: δείτε τα

Η Οργανωτική Επιτροπή της Βραζιλίας παρουσίασε τα τρία μετάλλια της διοργάνωσης στα οποία εικονίζεται η νίκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ στο βάθος φαίνεται η Ακρόπολη και από την άλλη πλευρά υπάρχει το λογότυπο της διοργάνωσης και οι ολυμπιακοί κύκλοι.

Προϊστορική Περίοδος 750.000-3.315 π.Χ.

Για τα αρχαιότατα χρόνια του ελληνικού κόσμου υπάρχουν μυθικές παραδόσεις, που διασώθηκαν από ποιητές και λογογράφους, καθώς και ερμηνείες των μυθευμάτων που επιχείρησαν αρχαίοι και νεότεροι μελετητές.

Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορα

«Σήμερα πραγματικά αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας.Και είναι αληθές ότι το ανάκτορο του Νέστορα, το ανάκτορο του Νηλέα, είναι από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης στη τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε ο χώρος αυτός να φέρει κοντά μας όλους τους παγκόσμιους φίλους, τους παγκόσμιους θαυμαστές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού».

Η λέξη Επίδαυρος σημαινει “Δρα Επι της Αυρας”

Φως στο μυστήριο της ακουστικής της Επιδαύρου – Εξαίρετος ήχος μόνο της Ελληνικής γλώσσας

Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων.

Το νέο Μουσείο Μαστίχας Χίου μέσα από 9 φωτογραφίες

Η Χίος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μαστίχα, ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν που κάνει τον γύρο του κόσμου,όχι μόνο για τη μοναδική του γεύση, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

video National Geographic: “Ο μύθος του αρχαιοελληνικού Κάτω Κόσμου και των Πυλών στο Διρό”


Το ψωμί στην Ελλάδα μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό


Σίδερο από τον ουρανό - Το εγχειρίδιο του Τουταγχαμών έχει εξωγήινη προέλευση

Ένα κομψό εγχειρίδιο που βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών κατασκευάστηκε από σίδηρο που πρέπει να προήλθε από μετεωρίτη, αποκαλύπτει νέα μελέτη, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες για την εξωγήινη προέλευση του σιδήρου που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι πριν από την Εποχή του Σιδήρου.Το περίτεχνο μαχαίρι βρέθηκε ακουμπισμένο στον μηρό της μούμιας του Τουταγχαμών όταν ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε τον τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1925.Χρονολογείται στον 14ο αιώνα π.Χ.και είναι ένα από τα σχετικά λίγα σιδερένια αντικείμενα που κατασκευάστηκαν πριν περάσει η Αίγυπτος στην Εποχή του Σιδήρου -οι πρώτες ενδείξεις για χυτήρια σιδήρου στην Αίγυπτο χρονολογούνται στον έκτο αιώνα π.Χ.

Μνημείο των Νεάντερταλ

Ομάδα επιστημόνων που εξερευνά το σπήλαιο Bruniquel στη Γαλλία εντόπισε σε απόσταση 336 μέτρων από την είσοδο της μια σειρά από κατασκευές σε μορφή δακτυλίου.Οι δακτύλιοι αυτοί κατασκευάστηκαν από Νεάντερταλ που χρησιμοποίησαν σπασμένους σταλαγμίτες.Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις οι κατασκευές αυτές έχουν ηλικία 176 χιλιάδων ετών κάτι που τις καθιστά τις αρχαιότερα κατασκευές από ανθρώπινο είδος που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» εκτός των άλλων προστίθεται σε πολλά ευρήματα των τελευταίων ετών τα οποία δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν χαμηλής νοημοσύνης… αγροίκοι αλλά άνθρωποι έξυπνοι, με πολλές ικανότητες και δεξιότητες.

Το περίφημο μαντείο της Δωδώνης στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 20 Ιουνίου 2016

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας.Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.Η δεύτερη έκθεση της σειράς με τίτλο «Δωδώνη.Το μαντείο των ήχων» που έχει θέμα το Μαντείο της Δωδώνης θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου 2016.Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα;

Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μάς ξεναγεί στον παιδικό κόσμο των αρχαίων.Επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και εντοπίσαμε, με τη βοήθεια της δρ.Μαρίας Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, αρχαιολόγου και διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα παιχνίδια –αθύρματα, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα? που κρύβονται ανάμεσα στα χιλιάδες εκθέματά του, παιχνίδια με τα οποία εξακολουθούν να παίζουν τα παιδιά μέχρι σήμερα.Βρήκαμε και το ειδώλιο που ενέπνευσε τους δημιουργούς του Φοίβου και της Αθηνάς, των μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Το χρονικό του τέλους μιας Αυτοκρατορίας

Η πολιορκία που διήρκεσε από τις 6 Απριλίου ως τις 29 Μαΐου, ημέρα Τρίτη (εξ ου, σύμφωνα με μια εκδοχή, και η «γρουσούζικη» για τον Ελληνισμό παράδοση της «Τρίτης και 13», από την ημέρα και το άθροισμα των αριθμών που συνθέτουν το 1453- 1+4+5+3) αποτέλεσε το φινάλε μιας πορείας παρακμής η οποία είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν.Αρκετοί θεωρούν ότι η αρχή της μεγάλης πτώσης ήταν η άλωση της Πόλης από τους Λατίνους του 1204, από την οποία η Αυτοκρατορία- παρά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1261- δεν ανέκαμψε ποτέ, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι η πορεία προς την καταστροφή είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν.Σε κάθε περίπτωση, το τελικό χτύπημα για την αποδυναμωμένη αυτοκρατορία ήταν η προέλαση των Οθωμανών, η οποία ήταν αδύνατον να ανακοπεί.

Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος

Ήταν υιός του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου αυτοκράτορα των Ρωμαίων (1391-1425) και τηςΕλένης Δραγάτση (Jelena Dragas).Ο πατέρας του ήταν υιός τού Ιωάννου Ε/ και της Ελένης Καντακουζηνής, κόρης του Ιωάννη ΣΤ/.Η μητέρα του ήταν κόρη του Σέρβου άρχοντα των Σερρών Κωνσταντίνου Δραγάτση, 5ου απογόνου του Μιχαήλ Η/ και 4ου απογόνου τουΘεοδώρου Μετοχίτου.Ο Κωνσταντίνος ήταν νεότερος αδελφός τού αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου (1425-1448) και του Θεοδώρου Β/ Παλαιολόγου δεσπότη του Μωρέως (1407-1443).Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1405.Αν και συχνά αναφέρεται ως πορφυρογέννητος, γνωρίζουμε ελάχιστα για την παιδική ηλικία του.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453)

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνοΜωάμεθ Β'.Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453.

Αποκαταστάθηκε το βυζαντινό λουτρικό συγκρότημα της Σπάρτης


Το αρχαίο DNA.μιλάει


Η εκπληκτική απεικόνιση του κέντρου της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα

Εικονική περιήγηση στο Γαλεριανό Συγκρότημα: Πώς ήταν η Καμάρα, η Ροτόντα, το Ανάκτορο και ο Ιππόδρομος τον 4ο-7ο αι.μ.Χ.Το γνωρίζατε ότι η Καμάρα (Αψίδα του Γαλερίου) είχε οκτώ συνολικά πεσσούς, ότι η Ροτόντα ήταν ναός αφιερωμένος στην αρχαία θρησκεία, και ότι τον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ.λειτουργούσε Ιππόδρομος που ξεκινούσε από το ύψος της Εγνατίας και έφθανε έως τη θάλασσα;

Αριστοτέλη εσύ, σούπερ σταρ - Διεθνές Συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια»

Το συνέδριο θα ταξιδέψει, επίσης, στη γενέτειρα του φιλοσόφου τα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία πόλη Μιέζα της Νάουσας, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.Τιμώντας τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του επιδραστικού φιλοσόφου, η UNESCO ανακήρυξε το 2016 ως «Ετος Αριστοτέλη», ενώ εκδόθηκε μια επετειακή, συλλεκτική, σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ.Τέλος, το «Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» εκθέτει στη Θεσσαλονίκη επιλεγμένες σπάνιες εκδόσεις μεμονωμένων έργων και των «Απάντων» του Αριστοτέλη, που χρονολογούνται από το 1473 έως το 1752.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου μάς εξηγεί για το νευτώνιο μοντέλο της φυσικής, την κβαντική μηχανική, τα μικροσωματίδια και τις νέες ανακαλύψεις για την ύλη με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28/5.Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο; «Θέλουμε να φωτίσουμε εκτός από το γνωστό μέρος του αριστοτελικού έργου, που αφορά τη Λογική, τη Μεταφυσική, την Ηθική, τα Πολιτικά, το έργο του που έβαλε τα θεμέλια των φυσικών επιστημών», σημειώνει η καθηγήτρια και πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Ερευνών του ΑΠΘ, που διοργανώνει το σημαντικό συνέδριο.

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: Ο τάφος του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρα του.Πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.Ένα ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατο του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα.Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου.Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του.Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, αλλά ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση.Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο.Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που κάνει σήμερα για τον «τάφο του Αριστοτέλη» στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλη 2.400 χρόνια».

Το Μετρό έφερε «στην επιφάνεια» το αρχαίο σύστημα υδροδότησης του Πειραιά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε.διοργανώνει την περιοδική έκθεση «στην επιφάνεια» στο κτήριο ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ επί της Οδού Πύλης 8 στις Αστικές Πύλες του Πειραιά.Με υποδειγματικό σύστημα γινόταν η υδροδότηση του Πειραιά κατά την αρχαιότητα, καθώς στην υποδειγματική αυτή πόλη, τη χτισμένη με τάξη κατά το ιπποδάμειο σύστημα (κανονικά τετράγωνα και όχι άναρχα, σαν την Αθήνα) πηγάδια, φρέατα, δεξαμενές και αγωγοί μετέφεραν το νερό παντού.Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων έχει ανασκάψει περισσότερες από 600 αρχαίες δεξαμενές.

Μανιάτικη σάτιρα: ένα άγνωστο είδος λογοτεχνίας

Σε ένα άγνωστο, στο ευρύ ελληνικό κοινό, λογοτεχνικό είδος, την μανιάτικη σάτιρα θα είναι αφιερωμένη η πολιτιστική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί αύριο (25/5) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο – οδός Φίλωνος 29), στις 19:00.Η εκδήλωση θα έχει θέμα «Η σάτιρα στη Μάνη» και στοχεύει να συμβάλει στη διάδοση αυτού του ιδιαίτερου είδους ποιημάτων που είχε γνωρίσει άνθιση τα περασμένα χρόνια στα χωριά της Μάνης.Οι σατιρολόγοι ή, όπως αποκαλούνται στη Μάνη, τσατιρολόγοι (από το φαινόμενο του τσιτακισμού) διαθέτουν τη δυνατότητα μέσα από έμμετρο στίχο και περιπαιχτικό λόγο να σχολιάζουν πρόσωπα ή καταστάσεις.

Τιμήθηκαν 2 έργα από την Ελλάδα με βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση τιμήθηκαν την Τρίτη, στο θέατρο Zarzuela της Μαδρίτης, οι νικητές των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016, τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.Στην κατηγορία «Αποκατάσταση» τιμήθηκαν δύο εξαιρετικά ελληνικά έργα, ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Πέτρου στη Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης, και ο Παραδοσιακός νερόμυλος στον Αγ.Γερμανό Πρεσπών, έργο που τιμήθηκε επιπλέον και με ένα από τα επτά Grand Prix της διοργάνωσης.

Μουσείο Ακρόπολης


Η NASA αποκαλύπτει: Πότε έπεσε η Τροία και πόσο ταξίδευε ο Οδυσσέας;

Η νύχτα που η Τροία κατακτήθηκε από τους Έλληνες, ήταν η νύχτα της 6ης Ιουνίου 1218 π.Χ.Το λένε Ελληνες επιστήμονες, έπειτα από μελέτη των αστρονομικών χαρτών της NASA.Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει διαπιστώσει ακόμα κατά πόσον η αρχαία πόλη στον λόφο που σήμερα ονομάζεται Χισαρλίκ καταστράφηκε μετά από πόλεμο, ωστόσο οι αρχαιολόγοι μοιάζει να συμφωνούν πως η καταστροφή έγινε το 1180 π.Χ.

Στην αρχαία Ελεύθερνα το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη

Τα μουσεία όλου του κόσμου που γιόρτασαν στις 18 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα τους, έχουν έναν ακόμη λόγο για να χαίρονται: Τη «γέννηση» του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, που εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.«Το Μουσείο είναι σαν ένα 'πέτρινο καράβι' που άραξε μέσα σε ένα άφατο πράσινο από ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από το χώρο του, αλλά και από την ακρόπολη της Ελεύθερνας, φαίνονται συγχρόνως η Πανσέληνος να βγαίνει από την ανατολή και ο Ήλιος να γέρνει στη δύση.Γι' αυτό επιλέξαμε τα εγκαίνια να γίνουν το δειλινό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο ο άνθρωπος ο οποίος το οραματίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανεύρεση των καταπληκτικών ευρημάτων που τοποθέτησαν την αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο.

Σημαντικά ευρήματα: Οι έξι ανασκαφές που ξεχώρισαν το 2015

Πλούσιο το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και για το 2015, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό, Βασίλειο Πετράκο.Όσον αφορά στις ανασκαφές που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλες, η ανασκαφή του αιγυπτιακού ιερού στην Μπρεξίζα Μαραθώνος, που συνεχίζεται από την αρχαιολόγο Ιφιγένεια Δεκουλάκου.

Βόλτα στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης (ανασκαφικές και αναστηλωτικές) στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία, διαμόρφωση, ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Σπάρτης» (ΕΣΠΑ), προϋπολογισμού 991.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.Ο αρχαιολογικός χώρος πραγματικά μεταμορφώθηκε και είναι πλέον φιλικός και προσβάσιμος στον επισκέπτη.

video - Η Αρχαία Νεμέα απο ψηλά | Ancient Nemea.Zeus Temple.Greece drone video


Πρόσκληση σε.πάρτι με τη βοήθεια των αρχαίων

«Επιστημονικά πάρτι στο Μουσείο Πειραμάτων.Σπεύσατε!».Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν και αποκωδικοποίησαν μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο με την τεχνική του αρχαίου Οπτικού Τηλέγραφου.Τώρα περιμένουν τη 17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, για να δουν το παιχνίδι τους στο ντοκιμαντέρ που γύρισε το κανάλι ΟΤΕ History, με τίτλο «Αρχαιοελληνικός Οπτικός Τηλέγραφος – Αναπαράσταση από τους μαθητές του Βαρβακείου».Έχει διάρκεια 22 λεπτά και θα προβληθεί στις 8.30 μ.μ.από το ίδιο κανάλι.Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.Θεοδόσιος Τάσιος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Τεχνολογίας.Στην ερώτηση για τη σκοπιμότητα του παιχνιδιού που πρότεινε στο Βαρβάκειο, απάντησε: «Στα ελληνικά σχολεία διδάσκονται πολύ λίγα για την αρχαία ελληνική τεχνολογία.Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων καθηγητών, τα παιδιά δύσκολα συνδέουν τον λαμπρό αρχαίο πολιτισμό με την ύπαρξη μιας δυνατής οικονομίας και μιας σπουδαίας τεχνολογίας.Αν γενικευόταν η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, πιθανόν να ξεπεζεύαμε από το καλάμι του λογιωτατισμού και του οικονομισμού και η χώρα να ανοιγόταν σε παραγωγικότερες εξελίξεις».
Ποιες ήταν και πώς εξελίχθηκαν οι τεχνικές τηλεπικοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα; «Η αρχαιότερη μέθοδος αξιοποιούσε ταχυδρομικά περιστέρια.Η επόμενη τεχνική ήταν οι φρυκτωρίες για τη μετάδοση λίγων προσυμφωνημένων μηνυμάτων.Η παλαιότερη μνεία αυτής της μορφής τηλεπικοινωνίας αναφέρεται στην αναγγελία της πτώσεως της Τροίας, μέσω προσυμφωνημένου (από τον Αγαμέμνονα και την Κλυταιμνήστρα) φωτεινού μηνύματος.Τη βρίσκουμε στην τραγωδία “Αγαμέμνων” του Αισχύλου, όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα διαδοχικά ορεινά φρυκτώρια που μετέδωσαν το μήνυμα μέσα σε μια νύχτα: Ιδη (νοτίως της Τροίας), Ερμαίον (στη Λήμνο), Αθως, Μάκιστον (στη Χαλκίδα), Μεσσάπιον (Βοιωτία), Κιθαιρών, Αιγίπλαγκτον (στα Μέγαρα) και από εκεί στο όρος Αραχναίον (στις Μυκήνες)».
Τι γινόταν σε απρόβλεπτες καταστάσεις για τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο μήνυμα; «Η αδυναμία αυτή καλύφθηκε από τον Υδραυλικό Τηλέγραφο του Αινεία του Τακτικού (4ος αι.π.Χ.), με τον οποίο γινόταν μετάδοση μεγάλου πλήθους προσυμφωνημένων μηνυμάτων.Ακολούθησε ο Οπτικός Τηλέγραφος για τη μετάδοση, πλέον, οποιουδήποτε γραπτού μηνύματος».
Πώς δουλεύει ο οπτικός τηλέγραφος.«Με την τεχνική του Οπτικού Τηλέγραφου, που επινοήθηκε από τον Κλεόξενο και τον Δημόκλειτο (περ.το 200 π.Χ.), μπορούσε να γίνει μετάδοση οποιουδήποτε γραπτού μηνύματος.Κατά τη γνώμη μου, το σύστημα του Οπτικού Τηλέγραφου είναι ευφυέστερο των σημάτων Μορς», λέει ο κ.Τάσιος.«Ακούστε πώς περίπου το περιγράφει ο Πολύβιος (2ος αι.π.Χ.): Διατάσσουμε τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε 5 αράδες (και 5 στήλες βέβαια).Η τελευταία αράδα έχει 4 γράμματα.Το κάθε γράμμα αντιπροσωπεύεται έτσι με ένα ζεύγος αριθμών.Για παράδειγμα το “ξ” βρίσκεται στην αράδα 3 και στη στήλη 4.Αν λοιπόν μεταδώσουμε το ζεύγος αριθμών [3,4], ο λήπτης θα το μεταφράσει αμέσως σε “ξ”.Ετσι μπορούμε να μεταδώσουμε όποιο γραπτό κείμενο θέλουμε! Ο τρόπος δήλωσης των αριθμών μπορεί να είναι οποιοσδήποτε.Σηκώνοντας τα χέρια (για απόσταση έως 100 μέτρα) ή σημαίες έγχρωμες (500 μέτρα) ή πυρσούς τη νύχτα (για απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων)».
Υπάρχει μια νέα ιδέα να διοργανωθεί εκδήλωση μετάδοσης ειρηνιστικού μηνύματος μέσω φρυκτωριών σε τρεις λόφους των ακριτικών νησιών Φούρνοι, Αγαθονήσι και Ικαρία.Φαντάζεστε τι θέαμα θα πρόσφεραν οι αναμμένοι πυρσοί που θα μετέδιδαν το μήνυμα κάποια αφέγγαρη νύχτα του Ιουλίου;

ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΤΟΝ Κ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΤΟΝ Κ.ΤΟΜΠΡΟ, ΤΟΝ Κ.ΜΠΙΣΜΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ Κ.ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ, ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΟΥ Κ.ΤΖΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΕΣ.ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΣΠΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ 1834 - 2002" ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ "ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ" ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ.ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΣΑΝ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΗ ΔΕΙΞΟΥΜΕ.

video - - Η ζωή στη Μινωική Κρήτη

Τα ανάκτορα της Κνωσού ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς.Ο Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι ξεκινάει με τα ανακτορικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στην Εποχή του Χαλκού.Στο βίντεο παρουσιάζεται η ναυτική δύναμη των Μινωιτών αλλά και εξαιρετικές αναπαραστάσεις από τα Ταυροκαθάψια, τη δημοφιλέστερη ψυχαγωγία της εποχής, αντίστοιχημε τις σημερινές ταυρομαχίες.Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού ήρθε με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας περίπου το 1600 π.Χ.Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του BBC, “Ατλαντίδα: Το Τέλος Ενός Κόσμου η Γέννηση ενός Θρύλου”.

video - Η ζωή στη Μινωική Κρήτη.Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του BBC

Το 1ο video δεν επιτρέπεται να παιξει εντός Ελλάδας αλλά μπορείτε να δείτε το 2ο και το 3ο.Η εντυπωσιακή αναπαράσταση της ζωής στη Μινωική Κρήτη δείχνει πτυχές από τον πολιτισμό που άκμασε ως ναυτική δύναμη περίπου από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ.Τα ανάκτορα της Κνωσού ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ.από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς.Τα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Κρήτη περίπου πριν από 130.000 χρόνια, κατά την εποχή της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής.Τσεκούρια που βρέθηκαν, αποδίδονται στον τύπο ανθρώπου Homo erectus που εντοπίστηκε στην Αφρική.Στην Κρήτη όμως είναι κατασκευασμένα από τοπικό χαλαζία αντί πυριτόλιθο, τέτοια τσεκούρια έχουν βρεθεί στο φαράγγι της Πρέβελης στη νότια Κρήτη.Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν οικισμούς στο νησί από τα τέλη της 8ης και στις αρχές της 7ης χιλιετίας π.Χ.Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια προηγμένης γεωργίας εμφανίστηκαν αργότερα το 5000 π.Χ.Ο Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι ξεκινάει με τα ανακτορικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στην Εποχή του Χαλκού.

video - το National Geographic γιορτάζει τα 5.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού

Από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2016 όλος ο πλανήτης θα βλέπει.Ελλάδα και όσα οι Αρχαίοι Ελληνες έχουν προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό.

___________________