Α
υτή η εβδομάδα είναι εκείνη η ευκαιρία που έψαχνες για να επισκεφτείς δωρεάν μουσεία και εκθέσεις που είχες βάλει στο μάτι από καιρό. Τα περισσότερα μουσεία της χώρας έχουν βάλει τα καλά τους και περιμένουν να γιορτάσουν με τους επισκέπτες τη δική τους ημέρα. Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων για να μη σου ξεφύγει τίποτα.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτό: Θανάσης Καρατζάς
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με στόχο την προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών. Φέτος, τιμώμενο μουσείο είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό με κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων τα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο, τα μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει και έχουν ως κύρια αποστολή τους τη διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο εντός, όσο κι εκτός των μουσειακών χώρων.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτό: Θανάσης Καρατζάς
Τα τελευταία 11 χρόνια, το πρώτο Σάββατο μετά τη Διεθνή Ημέρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Στις 21 Μαίου λοιπόν ο απόλυτος προορισμός του Σαββατόβραδου είναι ένας. Το γαλλικό υπουργείο πολιτισμού είχε πρώτο την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του θεσμού, όπου τα περισσότερα μουσεία μένουν ανοιχτά μέχρι τη 01.00 το πρωί με δωρεάν είσοδο. Η νύχτα στο μουσείο είναι σίγουρα μία διαφορετική εμπειρία να δει κανείς τα εκθέματα με έναν ασυνήθιστο και πιο αισθαντικό τρόπο.
Τι δεν πρέπει να χάσεις
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ολοήμερη ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου από τo Εθνικό Θέατρο
Την Τετάρτη 18 Μαΐου το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο την θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού.
Η επετειακή αυτή δράση, που θα λάβει χώρα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτό: Θανάσης Καρατζάς
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ως το τιμώμενο μουσείο λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του και το πρόγραμμά του είναι γεμάτο με επετειακές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.
Η απαγγελία του ομηρικού έπους υπό τους ήχους μουσικής στην «καρδιά» του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος από αρχαιότητες, και τα 11.000 εκθέματα, θα «παντρέψει» με τον καλύτερο και συγκινητικότερο ίσως τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτό: Θανάσης Καρατζάς
Την απαγγελία των ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου θα διακόψει η διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18.00-20.30) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, με ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη, της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρίας Λαγογιάννη και συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τον σολίστ, Χρήστο Ζερμπίνο.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και σημειώνεται πως η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελεί την απαρχή μιας σειράς συνεργειών της πρώτης κρατικής σκηνής και με άλλα σημαντικά μουσεία της χώρας.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, 2132144800
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει
Για να τιμήσει τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι. Η επιλογή του λιονταριού δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στην Ακρόπολη της Αθήνας, δέσποζαν τεράστια λιοντάρια στα αετώματα του Εκατόμπεδου ναού της Αθηνάς, ενώ άλλα μικρού μεγέθους διακοσμούσαν χάλκινα σκεύη του ιερού.
Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ειδική κασετίνα που θα περιλαμβάνει τα πέντε αναμνηστικά μετάλλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με θέμα το αρχαϊκό αττικό τετράδραχμο, τον πετεινό, τον λαγό, τον κόρακα της Ακρόπολης και το λιοντάρι.
Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο κι εσύ θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα έχεις και την ευκαιρία να συναντήσεις τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια».
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ. και μπορούν να συμμετέχουν 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, στις 9 μ.μ., συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg συναντούν fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών.
Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept - ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).
Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).
Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Την Κυριακή, 22 Μαΐου, το Μουσείο διοργανώνει μία ξεχωριστή δημιουργική δράση με τίτλο «What is Home?» Με όχημα την ερώτηση «Τι είναι για μένα ‘σπίτι μου’;» αναζητά τις προσωπικές μας εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις του «οικείου» και του «ανήκειν» και τις αποτυπώνει μέσα από τους δρόμους της καλλιτεχνικής έκφρασης, με τη συνεργασία της εικαστικού Χριστίνας Νάκου. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Tandem Europe.
Είσοδος ελεύθερη στις εκθέσεις του Μουσείου εκείνη την ημέρα και στη συγκεκριμένη δράση.
Ώρες: 11:00-14:00
Κτήριος της οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 21 0345 3111
Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον Βόλο – Κεντρικό Κτήριο
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει την Τρίτη, 17 Μαΐου, στις 19.00 τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.
Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει και φέτος, εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, μέσα από την συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της πόλης του Βόλου, εντός και εκτός της Ελλάδας.
Το μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου και είναι το πρώτο και μοναδικό, ως τώρα, σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο, όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά», που είχε ως κεντρικό θέμα τον αστικό χώρο που αντίκρισαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφτασαν, το 1922 και τον αστικό χώρο που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά από χρόνια εργασίας στη νέα τους πατρίδα.
Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Μουσείου της Πόλης του Βόλου στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν οι:
- Ρίκη Μπουσχότεν, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΑΚΑ για το Μουσείο Πόλης,
- Ιουλία Πεντάζου, Δρ Ιστορικός - ειδικός στις πολυμεσικές εφαρμογές, συν- επιμελήτρια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου "Βόλος - Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά”
- Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αρχιτέκτων, σκηνοθέτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος "Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου".
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Olivier Descotes, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη και η Αίγλη Δημόγλου, Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Κεντρικό κτήριο Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 210 3671000
Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση σε συνεργασία με εννέα καλλιτέχνες διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».
Πραγματοποιείται έκθεση πρωτότυπων τεκμηρίων από τον πλούτο των δωρεών που έχει δεχτεί, τα οποία εμπλουτίζουν, διασταυρώνονται και συνομιλούν με τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας. Ως χώρος ανάδειξης πολιτιστικών αγαθών και συνάντησης με την κοινωνία, συνδιαλέγεται επίσης με εννέα καλλιτέχνες που εμπνέονται από τις συλλογές του.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, το ΙΑ/ΕΤΕ ανακαλύπτει και προτείνει τρόπους σύνδεσης της καλλιτεχνικής έμπνευσης με τον κοινωνικό προβληματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, οι οποίες περιλαμβάνουν έκθεση πρωτότυπου υλικού από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις χαρακτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικό εργαστήρι, μουσικό δρώμενο, θέατρο και χορό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: Έλενα Ακύλα, Ανδριάνα Δαούτη, Φίλια Δενδρινού, Φώτης Μαστιχιάδης, Παντελής Παντελόπουλος, Leeo Smutzig, Μάγδα Ταμμάμ, Βούλα Φερεντίνου, Χρύσα Χουλιάρα.
Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν έως τις 21 Ιουνίου.
Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα, 2108807799
Τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων δίνουν τον παλμό
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και τα Μουσεία του. Το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οικογενειακές εικαστικές δράσεις στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.
Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος - Μία διαδρομή με ξεναγό τον Πλάτωνα
Το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και πολυμεσικών εφαρμογών με ποικίλες θεματικές ενότητες. Με τη βοήθεια διαδραστικών εκθεμάτων, αναλαμβάνεις ενεργό ρόλο στην «εξερεύνηση» του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναπαράστασης και φυσικά εκθέματα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, Ακαδημίας Πλάτωνος, 2105142138
Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί να το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό μέσα από προσωπικά κειμήλια, τεκμήρια γεγονότων της περιόδου που έζησε, έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και απεικονίσεις σε διάφορά υλικά.
Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας, 210 7224238
Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» σε περιμένει να γνωρίσεις το σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας. Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με κεντρικό θεματικό άξονα τον πολιτισμικό του ρόλο, στην πορεία του χρόνου, τόσο ως αρχιτεκτονικό μνημείο - έργο τέχνης (όπως έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού), όσο και ως τόπος μνήμης του έργου της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 210 3243972
Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Δημοτική Πινακοθήκη
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει οικογενειακή εικαστική δράση στο κτήριό της στο Μεταξουργείο, όπου οι γονείς και τα παιδιά θα αναζητήσουν και θα δημιουργήσουν πορείες που ενώνουν την γειτονιά με την Πινακοθήκη και θα ζωγραφίσουν μέσα από ένα μουσειοπαιδαγωγικό οδοιπορικό το δικό τους εικαστικό δημιούργημα.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2105202420, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14.00.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λεωνίδου & Μυλλέρου, στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 210 5202420 – 21
Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου
Ώρες διεξαγωγής δράσης:
Σάββατο 21 Μαίου 2016 |11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45
Κυριακή 22 Μαίου 2016 | 11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45
Αναλυτικές πληροφορίες για τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να δείτε
εδώ και αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις των μουσείων
εδώ.
Κεντρική φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς