Ο λόφος Ιππίου Κολωνού ένα παραμελημένο μέρος με μεγάλη Ιστορία
Μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας απέχει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας με ελάχιστη ωστόσο επισκεψιμότητα και ακόμα πιο ελάχιστη τουριστική προβολή. Ο λόγος για τον λόφο Ιππίου (Ιππείου) Κολωνού ή λόφο του Κολωνού.
Στον λόφο του Ίππιου Κολωνού περιπλανήθηκε ο Οιδίπους τυφλός συνοδευόμενος από την κόρη του τηνΑντιγόνη για να βρει τη λύτρωση, κατεβαίνοντας στον Άδη. Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί βρίσκονταν σπήλαιο όπου κατέβαινε στον Άδη. Εκεί, επίσης, βρισκόταν ο ναός του Ιππίου Ποσειδώνα, που καταστράφηκε από τον Αντίγονο Γονατά το 265 π.Χ.
Υπήρχε επίσης βωμός της Ιππίας Αθηνάς, τέμενος των Ερινύων, ο τάφος του Οιδίποδα, καθώς και τουΘησέα, Πειρίθου και Αδράστου. Κοντά στο λόφο του Κολωνού ήταν το Άλσος της Ακαδήμειας και η Σχολή του Πλάτωνα, όπου δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος. Μεταξύ Ακαδήμειας και Κολωνού, ο Πλάτων είχε την κατοικία του και εκεί ήταν και ο τάφος του.
Σήμερα
Ο λόφος του Ιππίου ή Ιππείου Κολωνού είναι και σήμερα κατάφυτος και αποτελεί σημείο συνάντησης για την περιοχή. Μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής που συναντήσαμε στο καφέ «του Καπράλου» που βρίσκεται μέσα στο δασάκι του λόφου εδώ και περίπου έναν αιώνα.
«Πρόκειται για ιστορικό τόπο άλλα παραμελημένο και ξεχασμένο μας λένε, θα μπορούσε ο Κολωνός να είναι από τα πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας».
«Ο δήμος δίνει έμφαση σε τουριστικά σημεία της πόλης και όχι σε εμάς παρ όλη την ιστορικότητα της περιοχής. Δεν έχει αξιοποιηθεί ενώ όμοροι δήμοι έχουν πολύ καλύτερη εξέλιξη. Ακόμα και τα λεωφορεία μας είναι παλαιωμένα»
.
«Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που επισκέφτηκε τον λόφο του Κολωνού το 1841 έγραψε ότι «σ΄ ολόκληρη τη φύση υπήρχε ένα μεγαλείο, που ούτε η Ελβετία μπορεί να σου προσφέρει» σήμερα είναι υποβαθμισμένη η περιοχή και αποκομμένη από τον ενιαίο αστικό ιστό της πόλης».
Νεότερα μνημεία
Στην κορυφή του λόφου του Κολωνού, πίσω από σιδερένιο κιγκλίδωμα, βρίσκονται δυο μνημεία φιλελλήνων αρχαιολόγων. Το ένα είναι πάνω στον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Καρόλου Μύλλερ (1797 – 1840),που εργάστηκε και πέθανε στην Αθήνα. Είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν (1803 – 1883). Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη, που καταλήγει σε ανθεμωτή διακόσμηση.
Δίπλα στο μνημείο του Μύλλερ, υπάρχει και το μνημείο του Γάλλου αρχαιολόγου Σαρλ Λενορμάν (1802 – 1859), που επίσης πέθανε στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία, στο εσωτερικό της οποίας έχει ταφεί η καρδιά του. Αυτή που υπάρχει σήμερα είναι έργο του Έλληνα γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου (1889 – 1974), που στήθηκε το 1936, επειδή η πρωτότυπη είχε βανδαλιστεί. Στην κύρια όψη της υδρίας υπάρχει ανάγλυφη σε κυκλικό μετάλλιο η μορφή του Λενορμάν.
Στον λόφο βρίσκεται και το ανοιχτό θέατρο Κολωνού και αποτελεί ένα δυναμικό πόλο πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, φιλοξενώντας μουσικές και θεατρικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών.
Στο θέατρο Κολωνού ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίωνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Κολωνού.
Καλλιόπη Ασλανίδου
___________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου