.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Από την έκθεση για τον φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα.
                26/11/2017Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν την περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1900 χρόνων από την ανάρρηση του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού στον θρόνο το 117 μ.Χ., επέτειος που εορτάστηκε ποικιλότροπα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.
Γιατί μία έκθεση για τον Αδριανό, τον φιλέλληνα και κοσμοπολίτη αυτοκράτορα, που αγάπησε ιδιαίτερα την Αθήνα και το αρχαιελληνικό πνεύμα, έχει διαχρονική αξία;
«Ο Αδριανός προχώρησε στην ώσμωση του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, μία ώσμωση που οδήγησε σε αυτό που ονομάζουμε κοινό δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια της περιήγησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τους δημοσιογράφους στη νέα έκθεση.
Η έκθεση αφορά έναν “διάλογο” για έναν κόσμο, που φαίνεται ιδεατός και μοιάζει ίσως ότι είναι πολύ μακριά μας. Όμως είναι πάρα πολύ ζωντανός και σήμερα, απασχολώντας όλους τους πολίτες σε όλον τον πλανήτη.
Γιατί;
Γιατί αυτές οι ιδέες είναι παγκόσμιες και οικουμενικές και απασχολούν πάντοτε τους ανθρώπους» συμπλήρωσε η ίδια.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1.900 χρόνων από την ανάρρηση του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού στον θρόνο το 117 μ.Χ.
   
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

«Πρόκειται για έναν πολύ αγαπητό αυτοκράτορα πανευρωπαϊκά, γι’ αυτό τον λόγο, η ειδική αυτή επέτειος έχει γιορταστεί και γιορτάζεται ακόμα σε όλη την Ευρώπη από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία» σημείωσε η κ. Λαγογιάννη, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τον λόγο που ήταν τόσο αγαπητός: «Επειδή δεν περιορίστηκε στη Ρώμη.
Ήταν ένας κοσμοπολίτης, που ταξίδεψε πολύ, γνώρισε άλλους λαούς και πολιτισμούς και όπου πήγαινε ευεργετούσε. Και το έργο του έχει μείνει, όπως το τείχος στη Βρετανία, ένα σωρό οικοδομήματα σε όλη την Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική.
Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, γιορτάζουν όλοι την επέτειο των 1.900 χρόνων από την ανάρρησή του στον θρόνο».
Και η σχέση του με την Ελλάδα;
«Ο Αδριανός από πολύ μικρός αγαπούσε τόσο τα ελληνικά γράμματα που οι Ρωμαίοι του είχαν βγάλει ένα παρατσούκλι: Ο Graeculus, ο Ελληνίσκος τον έλεγαν. Αγαπούσε, δε, τόσο πολύ και τον ελληνικό τρόπο ζωής που μέχρι πριν από τον Αδριανό οι αυτοκράτορες ήταν ξυρισμένοι. Ο Αδριανός κάποια στιγμή αφήνει γένια γιατί θέλει να μοιάζει με Έλληνα. Βέβαια, υπάρχει μία θεωρία ότι είχε μία ουλή, που ήθελε να τη σκεπάσει. Αλλά δεν ήταν αυτό. Ο Αδριανός αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και αυτό το ήξεραν οι Αθηναίοι. Και πριν γίνει αυτοκράτορας, το 112-113 μ.Χ., του δίνουν την υψίστη τιμή. Τον κάνουν επώνυμο άρχοντα» σημείωσε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και η γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Πηγή: www.lifo.gr
http://www.globalview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου