Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου
Σαν να μην χτυπήθηκαν ποτέ και σαν να μην έσπασαν σε τόσα κομμάτια, οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα στους επόμενους μήνες. Οι επιστήμονες θα συγκολλήσουν τα χέρια και τα πόδια τους, θα προσθέσουν τα κομμάτια από την κόμμη τους που λείπουν και θα τους ανατάξουν, θα τους στήσουν δηλαδή και πάλι όρθιους. Και τότε θα ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, που ανακαινίστηκε και άλλαξε την έκθεσή του, ώστε να τους δεχτεί.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμωδότησε υπέρ της εφαρμογής της μελέτης ανάταξης και συντήρησης των πανέμορφων Κούρων, που υπήρξαν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Οι αρχαιοκάπηλοι που ανέσκαψαν λαθραία στην Κλένια στη συνέχεια έσπασαν τους Κούρους σε κομμάτια, ώστε να μπορούν να τους μεταφέρουν αλλά και να τα πουλήσουν ακριβότερα.
Έτσι τώρα χρειάζονται λεπτότατες «εγχειρήσεις»… Κοχλιωτές ράβδοι τιτανίου θα πρέπει να διαπεράσουν τα πόδια τους, όπως και κάποια άλλα σημεία στα χέρια και στις κεφαλές.
Με τους δολοφόνους που τεμαχίζουν τα νεκρά σώματα των θυμάτων τους προκειμένου να τα ξεφορτωθούν ευκολότερα είχε παρομοιάσει τους αρχαιοκάπηλους ο καθηγητής ΕΜΠ Μανόλης Κορρές, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ανάταξη και συντήρηση των Κούρων που είχε γίνει τον Οκτώβριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι δράστες σπάνε τα αγάλματα για να τα κρύβουν και να τα μετακινούν ευκολότερα, είχε αναφέρει.
Επίσης, αν κάποιος αγοράσει το κυρίως «σώμα» του αρχαίου, θα δώσει όσα-όσα και για τα ελλείποντα τμήματα. Εκείνη η συζήτηση είχε λήξει με οριακή πλειοψηφία 6-5 και ο υπουργός ανέπεμψε το θέμα. Η τωρινή συζήτηση έληξε με ευρεία πλειοψηφία, και με την προσθήκη του όρου ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα τρίτου σημείου στήριξης, εξωτερικά.
Οι Κούροι θα χρειαστούν περίπου σαράντα μέρες για τη συντήρηση, σύμφωνα με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κωνσταντίνο Κίσσα, δεδομένου πως πριν στηθούν όρθιοι, τα υλικά συγκόλλησης θα πρέπει να σταθεροποιηθούν. Επομένως, ο πιθανότερος μήνας εγκαινίων του μουσείου, είναι ο Ιούνιος.
Οι δίδυμοι Κούροι χρονολογούνται περί το 530 π.Χ. όπως σημειώνει ο κ. Κίσσας. Κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 σε χέρια αρχαιοκαπήλων και επεστράφησαν στην Κορινθία την επόμενη χρονιά. Οι αρχαιοκάπηλοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και πρόστιμο 10,5 εκατ, ευρώ.
Το ύψος τους είναι κοντά στα 1,80μ και το βάρος τους περί τα 220 κιλά (ο ένας είναι ελαφρώς κοντύτερος και ελαφρύτερος από τον άλλον). Τα δύο αγάλματα σώζονται σε 12 συγκολλούμενα τμήματα το πρώτο (που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης) και σε 14 το δεύτερο.
Ο εντοπισμός τους εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την αρχαϊκή τέχνη, ενώ βοήθησε στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. πΧ. στην Κλένια. Εντός του βρέθηκαν και οι μοναδικοί σε αυτό το νεκροταφείο δίδυμοι σαρκοφάγοι, πάνω από τους οποίους έστεκαν ως επιτάφια σήματα οι δύο κούροι, στημένοι πάρισα, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα.
Τις ανασκαφές είχε ξεκινήσει αμέσως ο Κ. Κίσσας με τους συνεργάτες του. Από τα ανασκαφικά δεδομένα «διαπιστώθηκε ότι προορίζονταν για να διαιωνίσουν τη μνήμη δύο ανδρών, ηλικίας περίπου 35 ετών. Τα σπουδαία αυτά αγάλματα θα ήταν στημένα στην πιο περίοπτη θέση του νεκροταφείου».
Η ταύτιση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας με την ακριβή αρχαιολογική τους θέση αποτελεί σπανιότατη περίπτωση και η έκθεση στο Μουσείο εξασφαλίζει την σωστή αρχαιολογική αντιμετώπιση.
Αντιγόνη Καρατάσου
______________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου