αρχαία, μουσεία, εκδηλώσεις, πολιτισμός
Η χρονιά είναι επετειακή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωση του κτιρίου του. Ολόκληρο το 2016, λοιπόν, θα γιορτάζει, με δράσεις και εκδηλώσεις, εκθέσεις και happenings εντός των χώρων του. Κάθε μήνα και μια καινούργια εκδήλωση, η οποία θα διοργανώνεται σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ακόμα και κοινωνικούς.
Ηδη η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έδωσε μια εξαιρετική συναυλία στην αίθουσα του Βωμού και θα υπάρξει συνέχεια.
Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, όπως η συντήρηση του περίφημου κτιρίου ή το θέμα της φύλαξης, με αποτέλεσμα κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες (Νοέμβριο - Μάρτιο) πλήθος αιθουσών να είναι κλειστές. Ωστόσο το μουσείο είναι κομβικό σημείο για τους Eλληνες και τους ξένους επισκέπτες που περνούν κατά χιλιάδες ετησίως.
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας κι ένα από τα σπουδαιότερα διεθνώς θεμελιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1866 στο οικόπεδο της οδού Πατησίων που το δώρισε η Ελένη Τοσίτσα. Η κατασκευή του βασίστηκε στα σχέδια των αρχιτεκτόνων Λούντβιχ Λάνγκε και Παναγιώτη Κάλκου, ενώ την πρόσοψη επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Ερνστ Τσίλερ.
Το κτίριο, με τις ευρύχωρες ψηλοτάβανες αίθουσες όπου εκτίθενται οι πλούσιες συλλογές του από ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνον, πολυεπίπεδο και δαιδαλώδες εσωτερικά, διατηρητέο μνημείο πλέον, αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα δείγματα του αθηναϊκού κλασικισμού.
«Οδύσσειες»
Εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», που δεν είναι μόνον αρχαιολογικού αλλά ευρύτερου ενδιαφέροντος, με ανθρωποκεντρικά στοιχεία. Μέσα από τις συλλογές του, από τη νεολιθική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα, το μουσείο θα προβάλει τη διαρκή πάλη του ανθρώπου για επιβίωση, ανάπτυξη, κατάκτηση της γνώσης και της ευτυχίας. Θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο.
Παράλληλα στις 18 Μαΐου, που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, θα είναι το τιμώμενο μουσείο για το 2016 από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).
Η διεύθυνση έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις κατά τις επετειακές εκδηλώσεις και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί φορείς και καλλιτεχνικοί οργανισμοί, ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος, το Μουσείο των Ηρακλειδών, το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Θέατρο, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, η Εθνική Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων κ.ά.
Και μία ομιλία
Την πρώτη περιήγηση έκανε με συναρπαστικό τρόπο ο αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Κώστας Πασχαλίδης. Ετσι κι αλλιώς όλες οι περιηγήσεις που αναλαμβάνει μετατρέπονται σε εμπειρίες καθώς μεταδίδει τις γνώσεις του με αφηγηματική γλαφυρότητα, προσωπικό ύφος και χιούμορ ώστε ορισμένες φορές να αγγίζουν τα όρια της καλής περφόρμανς.
Σήμερα το απόγευμα ο Κώστας Πασχαλίδης δίνει διάλεξη στην «CFCOMPANY» με θέμα «Η ίδρυση και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ενα συνοπτικό χρονικό με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του (1866-2016)».
Εκεί θα μιλήσει για το Μουσείο που «ιδρύθηκε ως “Κρατικόν” και μετονομάστηκε σε “Κεντρικόν” και “Εθνικόν” ικανοποιώντας ισάριθμες και ανάλογες συλλογικές επιθυμίες.
Θεμελιώθηκε τουλάχιστον δύο φορές, επανασχεδιάστηκε άλλες δύο και αποπερατώθηκε ξαφνικά με αφορμή μια έκτακτη πολιτική ανάγκη. Στα 135 χρόνια συνεχούς παρουσίας, διέκοψε τη λειτουργία του δύο φορές.
Συνεχίζει απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και συγκυρίες. Ενα ίδρυμα που αναδεικνύει την αθάνατη αρχαιότητα και κατοπτρίζει ιδανικά τη χώρα».
Η είσοδος είναι ελεύθερη με κρατήσεις θέσεων. (Τηλ.: 210-9229467, 10.00-14.00).
Κυριακάτικοι περίπατοι
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», εγκαινιάστηκε την Κυριακή ο κύκλος των εκδηλώσεων «Κυριακάτικοι περίπατοι».
Οι αρχαιολόγοι και οι επιμελητές του ΕΑΜ διηγούνται στους επισκέπτες αναρίθμητες ιστορίες της Αθήνας, έτσι όπως καταγράφηκαν στις εντυπώσεις των Ευρωπαίων περιηγητών, συμπληρώθηκαν από τις πρώτες ανασκαφές του ελληνικού κράτους και περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Πόσοι γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το 1669 ιδρύθηκε η Μονή των Καπουτσίνων στην ανατολική κλιτή της Ακρόπολης; Δύο αιώνες αργότερα αποκαλύφθηκε ένα θαμμένο άγαλμα της Αφροδίτης κάτω ακριβώς από την αυλή όπου οι μοναχοί υμνούσαν την Παναγία… Αλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι εκείνη με ένα έργο του Φειδία.
Το νήμα ξεκινάει από τις 26 Σεπτεμβρίου 1687, όταν τα κανόνια του Φραντσέσκο Μοροζίνι ανατίναξαν τον Παρθενώνα. Χιλιάδες θραύσματα εκτινάχτηκαν σε μεγάλη απόσταση. Η μαρμάρινη ανδρική κεφαλή που κατέληξε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναγνωρίστηκε πολύ πρόσφατα ως έργο του Φειδία και των μαθητών του και αναδύθηκε από τον δαίδαλο των αποθηκών για να συμπληρώσει το κατεστραμμένο αριστούργημα.
Βασιλική Τζεβελέκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου