.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

2ο Διεθνές Συμπόσιο Εικονικής Αρχαιολογίας στους Δελφούς στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2015


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για όλους τους φορείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και ανάδειξη της χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2o Διεθνές Συμπόσιο Virtual Archaeology Museums and Cultural Tourism (VAMCT) στους Δελφούς στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2015.
Οι οργανωτές του Συμποσίου είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Τμήμα Πολυμέσων και το Πανεπιστήμιο Coastal Carolina, Edwards College of Humanities & Fine Arts από τις ΗΠΑ.
Το 2o VAMCT αφορά σε πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με τις επιστήμες για την πολιτιστική κληρονομιά (Heritage Science) και είναι ανοικτό τόσο σε ειδικούς αρχαιολόγους, ιστορικούς, φυσικούς και μηχανικούς, όσο και σε φοιτητές, επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς και μελετητές του πολιτισμού. Στόχο έχει να δημιουργήσει ένα γόνιμο πεδίο συζήτησης για τις νέες έννοιες, τα νέα πεδία γνώσης και τις νέες τάσεις που διαμορφώνει η ψηφιακή πραγματικότητα στη μελέτη του πολιτισμού, από την αρχαιολογική έρευνα έως τη μουσειακή έκθεση και τον πολιτιστικό τουρισμό. Στους βασικούς στόχους του Συμποσίου είναι η δημιουργία διεθνών δικτύων και συνεργασιών σε σχετικά έργα έρευνας και ανάπτυξης.
Η τάση της ενσωμάτωσης των νεότερων γνωστικών αντικειμένων που συνδυάζουν το διώνυμο φυσικές επιστήμες (φυσική, χημεία) και νέες τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, πληροφορική) με την αρχαιολογία και την ιστορία επεκτάθηκε σχεδόν σε κάθε χώρα, αναδεικνύοντας τα νεότερα αυτά γνωστικά αντικείμενα σε βασικές μονάδες ειδίκευσης στις επιστήμες για τον πολιτισμό που εστιάζονται κυρίως στην Αρχαιομετρία και στην Ψηφιακή Πολιτιστική Τεχνολογία.
Αρχαιομετρία είναι η επιστήμη που μελετά με φυσικές μεθόδους τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας, τα λείψανα των πολιτισμών που άφησε πίσω του ο άνθρωπος στην πορεία εξέλιξής του στον πλανήτη μας, από τη σκοπιά της υλικής τους δομής και ηλικίας.
Η Ψηφιακή Πολιτιστική Τεχνολογία περιλαμβάνει τις επιστήμες της μηχανικής και της πληροφορικής με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων έρευνας και μελέτης τόσο σε φυσικό όσο και σε εικονικό κόσμο των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας με επίκεντρο το διαδίκτυο και βασικό εργαλείο την ψηφιακή τεχνολογία.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί πλέον στη σχέση μεταξύ των μουσείων, των μουσειακών εκθεμάτων, της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου και στον τρόπο με τον οποίο αυτές συμβάλλουν στη νέα ταυτότητα των μουσείων ως «εργαλεία επικοινωνίας». Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα πραγματικά μουσειακά αντικείμενα και στις ψηφιακές, εικονικές αναπαραστάσεις τους μέσα από δομές εξιστόρησης δημιουργεί νέες προοπτικές τόσο στην ανάλυση των αρχαιολογικών δεδομένων όσο και στην διάχυσή τους, στην ίδια την πολιτισμική απήχηση και αλληλεπίδραση.
Η ψηφιακή επεξεργασία, παρουσία και προβολή των μουσειακών συλλογών, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων έκανε δυναμική την παρουσία της στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ακολουθεί σήμερα τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Το VAMCT φιλοδοξεί, από την έναρξη των εργασιών του το 2013, να αποτυπώσει αυτές τις εξελίξεις και να δημιουργήσει, σε έναν από τους σημαντικότερους ιστορικά τόπους της Ελλάδας, στους Δελφούς, ένα σημείο αναφοράς για την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσεις και αλληλεπίδρασης.
_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου